Mortadela je stoljećima bila jedna od najpopularnijih vrsta salama, no njena konzumacija bila je ograničena na južni dio Europe. Međutim u 2023. godini svi su poludjeli za ovim talijanskim specijalitetom te je postao jedna od najtraženijih namirnica diljem Europe i SAD-a.
Povijest mortadele seže skroz u antička vremena, kada su Etruščani bilježili slične recepte, a tijekom stoljeća njen se sastav nije bitno mijenjao. Verzija koju danas poznajemo nastala je u talijanskoj regiji Emilia-Romagna, u Bologni, a sastoji se od svinjskog mesa, masnoća, začina i maslina.
Usprkos tisućljetnoj povijesti, baš nikad nije uživala popularnost nalik ovogodišnjoj, kada je od statusa običnog hladnog nareska postala jedan od hit dodataka sendvičima i pizzama diljem svijeta. Ponajviše zasluga za to pripada talijanskim chefovima jer su ovu namirnicu oživjeli u SAD-u, ali i društvenim mrežama, na kojima su videa s mortadelom postala viralna, piše tportal.
View this post on Instagram
Mortadela kao sastavni dio gurmanskih jela
Jedan od njih je Tony Fiasche, peta generacija mesara u Chicagu, koji je odrastao na užinama s mortadelom, namirnicom koju je sada pretvorio u izvor inspiracije za obogaćivanje vrhunske pizze.
Popularizirao ju je i Joe Paish u Queensu te je sam izrađuje dva puta tjedno i nudi kao vrlo traženo predjelo uz meki kruh s palentom, a na posve drugačiji način servira je tajvanska zalogajnica u Brooklynu, Win Son Bakery, koja priprema sendvič s palačinkama od mladog luka punjenim mortadelom, jajima, topljenim sirom i kiselim papričicama.
U Katana Kittenu u West Villageu najpopularniji sendvič je debela kriška mortadele, obložena hrskavim panko mrvicama, namazana senfom i poslagana na mliječni krug, dok je ekspert za pizzu Anthony Falco stavlja na focacciju posutu sezamom.
View this post on Instagram
Ovo je, naravno, samo dio bogate ponude u velegradovima SAD-a, u kojima danas svaki luksuzni restoran u svojoj ponudi nudi mortadelu kao istinsku delikatesu.
Od statusnog simbola do 'sirotinjske prehrane'
Sve pomalo podsjeća na njen kultni status u renesansi, kada je predstavljala pravi statusni simbol, čijom su se kupovinom dičili plemići poput obitelji Medici i Borgia, a razlog za to bila je visoka cijena papra iz istočne Azije i pistacija s Mediterana.
No industrijska revolucija nije bila blagonaklona prema mortadeli te je u 19. stoljeću prilagođena za konzerviranje i postala 'sirotinjska prehrana', a taj status zadržala je praktično sve do ove godine.
Upravo to bio je velik izazov koji su chefovi morali premostiti kako bi svoje goste uvjerili da je riječ o premium namirnici napravljenoj od vrhunskog svinjskog mesa, obogaćenog mekom i topivom masti te aromama začina, pistacija i maslina.
Velika prepreka bila je i činjenica da je američka Agencija za hranu i lijekove od 1967. do 2000. zabranila uvoz talijanske mortadele, kao i drugih suhomesnatih proizvoda, zbog izbijanja svinjske gripe. Iako se virus nije prenosio hranom, već kontaktom sa svinjama, mnogi su uz mortadelu i dalje vezali negativne konotacije.
Viralni hit
No izvoz iz Italije raste iz dana u dan, kao i popularnost ove namirnice, stoga se sve češće viđa kao dio viralnih recepata na TikToku, zbog čega je sve traženija u restoranima.
Osim na pizzi ili u sendviču, danas se mortadelu jede u luksuznim restoranima - narezanu, kao nadjev u tortelinima te kao dodatak juhama.
Vrijednost ove delikatese prepoznala je odavno i Europska unija te je 1998. godine dodijelila zaštićeni status bolonjskoj mortadeli kao tradicionalnoj namirnici, a 2001. veliki proizvođači osnovali su Consorzio Italiano Tutela Mortadella Bologna kako bi promovirali 'ružičastu kraljicu' diljem svijeta.
No ovu oznaku mnogi odbijaju jer tvrde da kriteriji nisu dovoljno strogi te da autentičnost nije dovoljno zaštićena. Naime ta mortadela ne mora biti napravljena u Bologni, pa čak ni u regiji Emilia-Romagna, već može doći iz gotovo bilo kojeg mjesta u sjevernoj Italiji.
Isto tako, dozvoljeno je ubacivati iznutrice poput želudaca i dodatke kao što su šećer, mlijeko u prahu i slični sastojci koje autentični proizvođači - preziru.