Od ponoći ugašen stari TV signal, evo što vam je činiti da ne ostanete bez programa na televiziji

Novi prijamnici koštaju između 150 i 200 kuna, ali ako korisnici imaju stare televizore koji mogu prikazati sliku samo u standardnoj razlučivosti (SD kvaliteti), umjesto nabave samostalnog prijamnika mogu razmisliti i o nabavi novog televizora


Trebalo se po starom planu dogoditi na proljeće, no potpuni prelazak na DVB-T2/h.256 HEVC televizijski sustav zbog pandemije odgođen je za ove dane.


Prelazak je krenuo na istoku Slavonije krajem listopada, a završava 12. studenoga u Splitsko-dalmatinskoj i zapadnom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije. Prema informacijama s terena, prodaja TV uređaja porasla je višetruko posljednjih dana, što ne čudi jer se gotovo nitko neće odreći dosadašnjih navika.

Nakon završetka prelaska gledatelji koji prate televizijske programe putem zemaljskih odašiljača morat će imati televizore ili samostalne prijamnike koji podržavaju novi sustav. Gašenjem pojedinačnih DVB-T odašiljača u ponoć, u digitalnim regijama će u radu ostati samo novi DVB-T2 odašiljači za koje korisnici moraju imati odgovarajuću prijamničku opremu. Oprema se odnosi samo na televizor ili samostalni prijamnik (Set Top Box) koji mora podržavati DVB-T2/h.265 HEVC sustav. Antene koje su se dosad koristile za prijam TV signala nije potrebno mijenjati.

Već prije gašenja DVB-T odašiljača, potrebno je pretražiti televizijske programe na prijamniku kako bi ih mogli gledati u DVB-T2/h.265 HEVC sustavu. To će biti potrebno napraviti i ako već gledamo HD programe u novom sustavu jer će trenutačni televizijski kanali (frekvencije) za odašiljanje biti zamijenjeni konačnim po završetku istovremenog rada DVB-T i DVB-T2 sustava na pojedinom odašiljaču. Važno je napomenuti da se ovaj prelazak odnosi samo na one građane koji gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji prate televiziju putem drugih platformi, recimo putem IPTV-a (Max tv, A1, IskonTV, OptimaTV) kabelske ili satelitske televizije, neće morati mijenjati svoju prijamničku opremu, već će moći nastaviti gledati program kao i do sada. Oni koji imaju starije televizore i za gledanje zemaljske televizije koriste samostalne prijamnike nabavljene za gledanje starog DVB-T sustava, trebat će imati nove prijemnike.

Najbolje je provjeriti prima li TV prijemnik ili dodatni uređaj novi DVB-T2 sustav, ponovo pretražiti kanale i provjeriti imaju li novonađeni programi HRT-a oznaku “HD” u kutu (dolje desno). Oznaka “HD” znači da je prikazana slika u novom DVB-T2 signalu, a ne u starom DVB-T.

Novi prijamnici koštaju između 150 i 200 kuna, ali ako korisnici imaju stare televizore koji mogu prikazati sliku samo u standardnoj razlučivosti (SD kvaliteti), umjesto nabave samostalnog prijamnika mogu razmisliti i o nabavi novog televizora sposobnog prikazati sliku visoke razlučivosti (HD kvalitete) s već ugrađenim DVB-T2/h.265 HEVC prijamnikom.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
6
Haha
7
Hagić
4
Hmmm
6
Plač
14
Grrr
134
Molim?
28

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime