Obiteljski liječnici okupljeni u Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u utorak su poslali priopćenje za javnost u kojem navode da svi pacijenti koji imaju pravo na besplatno cijepljenje to pravo moći ostvariti, kao i uvijek do sada, u ordinacijama svojih obiteljskih liječnika.

Pacijente su pozvali da cijepljenje protiv gripe unaprijed dogovore.

Od samog početka epidemije izazvane koronavirusom, a prema naputku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ulazak u zdravstvene ustanove provodi se propisanim postupkom (trijažom) kojoj prethodi telefonska najava dolaska, podsjetili su i dodali kako i termin i datum cijepljenja protiv gripe pacijenti telefonom mogu dogovoriti sa svojim liječnicima kako ne bi bilo neželjenih grupiranja, a time i ugrožavanja ostalih pacijenata.

Svaki obiteljski liječnik organizirat će vrijeme za cijepljenje u svojoj ordinaciji u skladu sa specifičnostima njegove prakse, navodi se u priopćenju.

Iz KoHOM-a očekuju veći interes nego ranijih godina, ali i vjeruju da će im HZJZ dostaviti optimalan broj doza cjepiva.

Pacijenti koji nemaju pravo na besplatno cijepljenje do sada su se mogli cijepiti u najbližem Zavodu za javno zdravstvo, uz plaćanje, te se u KoHOM-u nadaju da će im to biti omogućeno i ove godine.“Ako pojedine ljekarne omoguće primjenu cjepiva u samoj ljekarni, cijepljenje se može realizirati i na taj način, uz prisustvo liječnika koji procjenjuje postoje li kontraindikacije te odobrava cijepljenje”, izvijestili su.

Upozoravaju da kupovanje cjepiva i donošenje u ordinaciju nije opcija koja je našim zakonima dozvoljena jer se radi o lijeku koji se pohranjuje u hladnjaku te hladni transportni lanac, prema preporuci regulatorne agencije HALMED, mora biti osiguran. U suprotnom, liječnik ne može preuzeti odgovornost za neadekvatni transport i eventualne moguće komplikacije, dodali su.

kohom

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime