Prije dva dana na gradilištu Pelješkog mosta zabijen je zadnji pilot. U morsko dno ispod budućeg mosta zabijeno je ukupno 148 stalnih i dva testna pilota. Time je završena prva faza izgradnje.

Povodom toga Hrvatske ceste objavile su promotivni video koji po prvi puta donosi 3D simulaciju ceste preko Pelješca. Kako navode iz HC-a, najveći nacionalni projekt izgradnje infrastrukture zbog svoje složenosti podijeljen je u više zasebnih ugovornih cjelina.

Projekt obuhvaća 32,5 kilometra ceste, od čvora Duboka do čvora Doli, na kojoj će biti dva tunela, dva vijadukta i četiri mosta od kojih je najzahtjevniji Pelješki most koji gradi kineski konzorcij. Most će prelaziti preko Malostonskog zaljeva u dužini 2.4 kilometra.

Prometnu plohu na mostu čine dva kolnika, a svaki kolnik ima voznu traku i zaustavnu traku. Most ima i vjetrozaštitnu ogradu. Ukupna širina mosta iznosi 22, 5 metara, a visina pilona nad kolnikom iznosi 40 metara.


Hrvatske ceste, među ostalim, u filmu ističu da će najviša visina mosta iznad mora biti 100 metara, što je tek nešto niže od Zagrebačke katedrale, a da će se za izgradnju mosta utrošiti 33.700 tona čelika. Za ilustraciju se navodi da je za izgradnju Eiffelova tornja u Parizu trebalo 7300 tona čelika.

U nastavku pogledajte video Hrvatskih cesta:Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime