U Borovu je u četvrtak, 2. svibnja 2018. obilježena 28. godišnjica ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika, pripadnika vinkovačke specijalne policije, ubijenih iz zasjede 1991. godine.

Uz članove obitelji poginulih redarstvenika, njihove prijatelje i suborce, komemoraciji je nazočila predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Zoran Piličić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Željko Živanović, umirovljeni general Mladen Markač, predstavnici Hrvatske vojske, policije, lokalne uprave i samouprave te braniteljskih udruga.

Zahvalivši pripadnicima MUP-a koji su dali doprinos pobjedi u Domovinskom ratu, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako ne smijemo zaboraviti da je obrana Hrvatske 1991. godine bila početak pobjede, a hrvatski redarstvenici naši prvi junaci.

– Prošlo je dvadeset osam godina od ovoga zločina, ali rane su nam teške i bolne. A možda najbolnije od svega je što za taj zločin nitko nije odgovarao pred sudom – rekla je predsjednica.

Obilježavanje je počelo mimohodom vinkovačke Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata “Krpelj” od ulaza u Borovo do spomen-obilježja ubijenim redarstvenicima, gdje su, nakon čitanja imena žrtava, izaslanstva položila vijence i upalila svijeće. U župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima služena je misa zadušnica.

Pripadnici specijalne jedinice policije ubijeni su 2. svibnja 1991. godine iz zasjede, dok su pokušavali osloboditi dvojicu svojih zarobljenih kolega koje su tijekom redovite ophodnje zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Ubijeni su i masakrirani redarstvenici Stipan Bošnjak, Luka Crnković, Josip Culej, Mladen Čatić, Janko Čović, Zoran Grašić, Antun Grbavac, Željko Hrala, Zdenko Perica, Marinko Petrušić, Mladen Šarić i Ivica Vučić, a 21 policajac tada je ranjen.1 KOMENTAR

  1. ZA OVU TRAGEDIJU TREBALO JE OPTUŽITI VICU VUKOJEVIĆA I GOJKA ŠUŠKA ,KOJI SU U KASNIM NOČNIM SATIMA DOŠLI SA RUIČNIM BACAČIMA I NAPALI SELO KJE JE BILO MIRNO I ,TAKOREĆI,SPAVALO.PIŠE NOVINAR DRAGO HEDL,PARAFRAZIRAM.I SUTRADAN SU TI HERCEGOVAČKI PAMETRNJAKOVIĆI ,OSVETNICI ,STEPČINČEVSKI KATOILICI,POSLALI IZ VINKOVACA JEDNU SATNIJU NEPRIPREMLEJNIH I NE OBUČENIH POLICAJACA DA TO SELO OČISTE OD SRBA ,ALI SE SELO PRIPREMILO ,JER DRUGOG IZLAZA NIJE BILO OSIM BRANITI SE .SELO SE ZABARIKADORALO ,TAKOREĆI OSIGURALO OD NAPADA I NANIJELI VELIKE ŽRTVE TUĐMANOVIM BOJOVICIMA,ZAPRAVO, NEOBUČENIM MLADIĆIMA. PA ŠTA TO DANAS SLAVI ILI KOMEMORIRA OVA NAŠA SNAŠA SA PANTOVČAKA.ONA TOGA NIJE NI SVJESNA OSIM ŠTO FIZIČKI SLUŽI SVIM TIM CEREMONIJAMA.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime