Miro Bulj danas je u Saboru podsjetio na Zakon o brdsko-planinskim područjima i Zakon o potpomognutim područjima koji su nedavno doneseni, a koje je oštro kritizirao i čijem se usvajanju protivio. Naveo je da doneseni zakoni nisu namijenjeni za ono za što bi trebali biti, te da odredbe nisu usklađene s potrebama, iako kreiraju život u 2/3 hrvatskih gradova i općina u kojima živi oko 190 tisuća građana u najtežim klimatskim i geomorfološkim uvjetima.

Upozorio je da je donesen Zakon o brdsko-planinskim područjima, a da se pritom nije znao broj jedinica lokalne samouprave, te naveo da je u javnoj raspravi izmjena tj. po prijedlogu ministrice umjesto dosadašnjih 45 imat ćemo 87 jedinica lokalne samouprave. Ono što smatra najviše spornim je to da je pomoć brdsko-planinskim područjima povećana za mizernih 10 milijuna kn, dok je s druge broj  lokalnih jedinica po novom prijedlogu povećan za 100% i umjesto dosadašnjih 45, sada ćemo imati 87 jedinica lokalne samouprave koje stječu status brdsko-planinskog područja. Naglašava da je ovo dokaz koliko se ovim novim Zakonom naštetilo brdsko-planinskim područjima i kako je usvojeni amandman s povećanjem od 10 milijuna kn kojim su se hvalili pojedini zastupnici vladajuće većine bio samo farsa.

„Za brdsko-planinska područja dobivamo samo obećanja, npr. mojoj Dalmatinskoj zagori se godinama obećavaju iste stvari, premijeri, ministri pred izbore obećavaju svaki put ista obećanja s ciljem da osvoje vlast. Znači, lažna obećanja se pojavljuju pred gotovo svake izbore, brza cesta do Sinja, spoj na Dugopolje obećava se godinama, kao i rješavanje problema prometa i bolnice u Kninu, onda pomoć za drniški kraj, Imotsku krajinu. Evo samo Ravču-Drvenik otvarali su čak 4 puta, bio je tu ministar Bačić, dolazio Ivo Sanader, pekli se janjci, šta je bilo janjaca i ovaca pojelo se u okolici Vrgorca. Ali moraju znati da je ljudima dosta svega, i da ne mogu više trpjeti laži i pusta obećanja i evo spremaju se prosvjedi.“

Za kraj je uputio poruku vladajućima da se prestanu voditi Napolenovom izrekom: Želiš li biti uspješan, obećaj puno, a ne napravi ništa te ponovno naglasio da Dalmatinska zagora i brdsko-planinska područja više nemaju vremena za laži dok mladi odlaze i kraj sve više izumire, te da više neće moći navlačiti ljude u predizborno vrijeme pekući janjce, jer ih više nema.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime