U cilju povećanja stanja sigurnosti u prometu na cestama, a posebno u odnosu na smanjena smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja sutra, 23. studenog od 6 sati do 6 sati u petak će se  na području cijele Republike Hrvatske provesti akcija 24-satnog nadzora brzine.

Iz PU šibensko – kninske javljaju kako će se u ovom vremenu kontinuirano, tijekom 24 sata, na maksimalno mogućem broju lokacija, temeljem vlastite prosudbe, statističkih pokazatelja, kao i na odabranim lokacijama koje građani percipiraju i ističu kao ugrožene, provoditi pojačani nadzor brzine, a sve u cilju podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa.

– Posebno ističemo da je u prvih deset mjeseci ove godine na našem području nepropisnom i neprilagođenom brzinom uzrokovano 274 prometne nesreće, od kojih 121 s ozlijeđenim i 7 s poginulim osobama, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je zabilježen manji broj ovih prometnih nesreća, odnosno 259 prometnih nesreća, 122 s ozlijeđenim i pet s poginulim osobama. Dakle, nepropisna i neprilagođena brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća i participira sa oko 25 posto kao uzrok u njihovu ukupnom broju, a što je značajnije udio nepropisne i neprilagođene brzine u prometnim nesrećama s nastradalim osobama je 35 – 40 posto, dok je njen udio u nesrećama s poginulim preko 50 posto. Od početka ove godine na našem području, od 9 prometnih nesreća s poginulim osobama, njih 7 je uzrokovano brzinom, a važno je za istaknuti da su mladi vozači prouzrokovali 5 od tih nesreća, pa će i preventivne i represivne aktivnosti policije biti posebno usmjerene prema ovoj kategoriji vozača i mjestima njihova okupljanja.

Intenzivniji nadzori u prometu su dali pozitivne rezultate kroz trend smanjenja broja prometnih nesreća uzrokovanih neprimjerenim brzinama, tako da se od 1.-19. studenog dogodilo 14 nesreća uzrokovanih brzinom (23 u istom razdoblju 2016.), od kojih 4 s ozlijeđenim (8 – 2016.) u kojima su 4 osobe lakše ozlijeđene (6 lakše i 3 teže – 2016.), i nije bilo nesreća sa poginulim dok je u tom vremenu prošle godine u jednoj nesreći poginula 1 osoba. Dakle, ukupan broj nesreća uzrokovanih brzinom je smanjen za 39 posto, dok je broj nesreća sa nastradalim osobama (s ozlijeđenim i poginulim) smanjen za 56 posto. Stoga ćemo i u narednom razdoblju intenzivno provoditi nadzore prometa usmjerene vremenski i prostorno na prekršaje koji uzrokuju prometne nesreće u cilju smanjenja nesreća s najtežim posljedicama.- poručili su iz PU šibensko – kninske.

Upozoravaju vozače da brzinu kretanja svojih vozila prilagode osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama i gustoći prometa, poštujući propisana ograničenja brzine zbog svoje sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika u prometu.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0