Posljednjih nekoliko dana nalazimo se na vrhuncu razdoblja meteorske kiše Orionida, koja nastaje kada Zemlja prolazi kroz tok krhotina koje je za sobom ostavio Halleyjev komet. Rezultat toga je prekrasan astronomski događaj koji se može promatrati i golim okom.

Svi oni koji su promatrali noćno nebo, a koje nije bilo zaklonjeno noćnom maglom, mogli su vidjeti povremeno vrlo sjajne padove meteora.

Kamera globalne meteorske mreže na Zvjezdanom selu Mosor noćas je šesnaest minuta nakon ponoći snimila pad vrlo sjajnog meteora na sjevernom nebu.

Ove godine, meteorska kiša Orionida traje otprilike od 15. do 29. listopada. Najbolji dani za promatranje su od 21. do 23. listopada, što znači da i večeras možete uživati u ovim prizorima.

Orionidi su izuzetno brzi meteori koji u Zemljinu atmosferu ulaze brzinom od oko 66 kilometara u sekundi. Iako je meteorska kiša Orionida jedna od slabijih, posebice u usporedbi s Perzeidima, oko polovice ovih meteora ostavi tragove ioniziranog plina koji se mogu vidjeti na nekoliko sekundi čak i nakon što sami meteor nestane.

Meteorske kiše najbolje je promatrati izvan grada tako da gradska svjetla ne ometaju pogled ka nebu. Budući da je ova meteorska kiša poprilično dugotrajan događaj, imat ćete dosta vremena da iskoristite priliku i promatrate. Sve što trebate je pronaći neko lijepo mjesto i gledati u nebo.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime