Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u 12 sati poslalo je priopćenje vezano uz obustavu potraga za nestalim članovima posade broda Boubron Rhode. Prenosimo ga u cijelosti:

“Nakon priopćenja francuskog kriznog stožera CROSS s Martiniquea da je 4. listopada o.g. obustavljena potraga za nestalim članovima posade broda Boubron Rhode, koji je potonuo 26. rujna u Atlantiku, oko 2.000 km od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH želi izvijestiti javnost o sljedećem:

Od trenutka kada je objavljena vijest o potonuću broda Bourbon Rhode s 14 članova posade, među kojma je bio i zapovjednik broda, hrvatski državljanin kapetan Dino Miškić, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je preko Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu bilo u stalnom kontaktu s nadležnim francuskim tijelima, koordinatorima potrage na Martiniqueu, tvrtkom Bourbon Offshore te s obitelji kapetana Miškića.

Veleposlanstvo RH u Parizu je francuskom Ministarstvu za Europu i vanjske poslove uputilo i diplomatsku notu vezano uz angažman u potrazi za nestalima te zamolilo za izravnu komunikaciju o tijeku potrage.

Prema navodima francuskog kriznog stožera CROSS, riječ je o najopsežnijoj potrazi na moru koju su francuske službe poduzele u posljednjih dvadeset godina. U nju su bili uključeni specijalizirani brodovi i avioni, kao i svi trgovački brodovi koji su prolazili kroz zonu potonuća broda. Pretraženo je 110.000 km2 oceana (dvostruka površina Hrvatske). Potraga je rezultirala pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli nesreću, te četvorice poginulih.

Odluka o prestanku potrage donesena je tjedan dana nakon potonuća broda jer postoji vrlo mala vjerojatnost da bi daljnja potraga urodila plodom, s obzirom na okolnosti potonuća broda i na činjenicu da je pretraženo tako veliko područje. Međutim, svim trgovačkim brodovima koji prolaze kroz to područje dane su upute da pažljivo motre i dojave nadležnim institucijama svaku moguću korisnu informaciju.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svjesno je velikoga truda francuskih vlasti i mjerodavnih institucija da pronađu nestale pomorce i na tomu je zahvalno. Izražava duboko žaljenje što potraga do današnjeg dana nije donijela vijesti o sudbini nestalog kapetana Miškića” – stoji u današnjem priopćenju ministarstva.

Oglasila se tvrtka Bourbon

Nešto ranije, i to nakon tri dana šutnje o akciji traganja i spašavanja oglasila se službeno i tvrtka Bourbon, čiji je brod Bourbon Rhode prije tjedan dana potonuo u Atlantiku.

“Bourbon i svi njegovi zaposlenici danas su u žalosti i želio bih ponoviti našu iskrenu sućut i punu podršku obiteljima i voljenima žrtava. Radimo u uskoj suradnji s različitim dionicima kako bismo razumjeli činjenice i okolnosti ove tragedije. Na kraju, zahvaljujemo se cijeloj pomorskoj zajednici na mnogobrojnim znakovima solidarnosti, toliko dragocjenim u ovim teškim vremenima. Želio bih ponovno zahvaliti našim ekipama CROSS, posadi francuske mornarice i komercijalnim plovilima uključenima u operacijama pretraživanja”, kazao je predsjednik uprave BOURBON-a Gael Bodénès.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/bourbonoffshore/posts/2477832168966176″ bottom=”30″]

Nekoliko je plovila i danas pretraživalo ciljano područje, a u posljednja 4 dana nije bilo rezultata. CROSS je odlučio da se pretraga razvija. Redovito će slati poruke brodovima u brodolomnoj zoni i tražiti ih da provode prilagođeni sat.

Salve kritika

Iako su iz firme napisali kako će se djelomična potraga nastaviti, u komentarima ih brojni ljudi prozivaju.

“Ova kompanija je veliko NE. Jedina stvar za koju brinu je profit. Ljudski životi i uvjeti rada posade ne znače im ništa. Svjesno su poslali mornare u uragan pete kategorije znajući da brod to tehnički ne može podnijeti pa je to zapravo bilo kockanje sa životima 14 mornara. Bilo je jeftinije riskirati brodolom, nego ga osigurati za takvo putovanje”, među ostalim je napisala jedna žena koja je kompaniji dala negativnu ocjenu.

Dosta komentara ima ispod same objave, piše Index.

“Sramite se, pokažite poštovanje prema obiteljima i nastavite tražiti. Ne možete ih ostaviti tek tako”, piše jedna korisnica Facebooka.

“Pohlepna uprava, sramite se. Umjesto ovih 14 mornara, vi ste trebali biti poslani u uragan”, piše jedna žena.

“Ovo je ispod svakog standarda. Neljudski pristup, PR objave u kojima izražavate žaljenje. Što? Cijeli vaš trud svodi se na skrivanje činjenica. Sramite se”, piše još jedna korisnica.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime