O GORUĆEM PROBLEMU Frane Galzina: Split s Jedinstvom i bez Jedinstva nije isti grad. Kao što ne bi bio bez Hajduka

Imate najlakše i najbrže rješenje u dvorani koja je, do prije par godina bila pod upravljanjem GK Varoš - jedno je od rješenja koja predlaže Galzina


Foto: KUD Jedinstvo

Frane Galzina iz Građanske inicijative Varošana (GIV) očitovao se o problemu u kojem se našlo KUD Jedinstvo.


Uputio je pismo splitskom Gradskom vijeću i gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari, u kojem GIV nudi nekoliko rješenja za novi prostor KUD-a Jedinstvo. Pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani vijećnici Gradskoj vijeća Grada Splita, poštovani gradonačelniče, poštovani svi resorni i neresorni u gradskoj upravi, poštovani predsjedniče i članovi Vijeća Gradskog kotara Varoša, poštovani svi koji možete pomoći u ovom slučaju, kojeg, ipak moram nazvati apsurdom.

Frane Galzina ispred Crkve svetog Mikule Foto: Dominik Tomašević

Zašto apsurd?!

Pa zato, jer ovog velikana ispraćate na ulicu, a da i da ima nekih nepremostivih prepreka u rješavanju ove situacije oko normalnih uvjeta za rad KUD-a Jedinstvo, posebno Vi posebno gradonačelniče, ali i Vi Vijećnici Grada Splita trebate učiniti sve da nalaženjem rješenja za njih i time rješavanjem njihovih egzistencijalnih uvjeta učinite dobro Gradu, a time i sebi. Koji bi to bija gušt ujutro se probudit i sam sebi reć ‘Ala, riješili smo na pravi način naše Jedinstvo!’.

O rješenjima koji su se nudili ne bih, jer je to neprikladno za ovakvog splitskog velikana kao što je KUD Jedinstvo.Imate najlakše i najbrže rješenje u dvorani koja je, do prije par godina bila pod upravljanjem GK Varoš. Što je najvažnije, ostaju tu u krilu Varoša, čime se osigurava sasvim jedan drugi društveno kulturni ambijent, ozračje.

Zašto se GK Varoš ne trsi?

Iskreno, ne mogu shvatiti da se Vijeće GK Varoš ne trsi dovesti Jedinstva!? Pa to je Novi život! Za djecu iz škole Marjan, za mlade, posebno za starije, za sve druge aktivnosti. Otvaraju se ogromne mogućnosti. A, eto upućujem i savjet da se pazi u komparaciji vrijednosti i značaja KUD-a Jedinstvo i nekih formalno pravnih entiteta čija je starost par godina i orijentirana komercijalizaciji.

Ako slučajno iz nekih, meni neznanih razloga ne dajete to rješenje pa onda im dajte na korištenje prostore u Hrvatskom domu, gdje su nekad i djelovali.

Isto tako, prihvatite njihov prijedlog prijedlog/amandman da se u sklopu predloženih izmjena i dopuna GUP-a za Kragićevu poljanu i da se uklopi izgradnja ili interpolacija kulturno-plesno-glazbenog društvenog centra i tako trajno zbrinulo i KUD Jedinstvo te i eventualno neke druge udruge i institucije od interesa za grad Split i naš Varoš.

Ako niste imali namjere (ponavljanje je majka znanja) savjetujem da ponovo pročitate što je napisano u Odluci o javnim priznanjima Grada Splita za 2019. godinu.

Ako budu na ulici i mi ćemo s njima

Molim Vas, dajte sve od sebe. Mnogi građani su razočarani ovom informacijom i činjenicama. Očekuju od Vas nešto Dobro, nešto Pozitivno. Dajte puku malo nade da ima i Dobrog u Vašim odlukama, posebno u ovim uvjetima općeg straha i neizvjesnosti. Ajmo ljudi, budite stentani. Mislimo na onu Križanićevu ‘Svima i svakome mora biti uvijek prva i posljednja svrha sveopće dobro’.

Nekako vjerujem u Vašu razboritost, ali i političku pragmatiku tako da se nadam Dobrom za Jedinstvo.

A time i za čitav Split. I ne samo Split. A daj Bože, posebno za moj i naš Varoš.

Tu neraskidivu vezu Varošana (s kolinon i bez kolina) i Jedinstva možda vi ne morete ‘peškat’, što mogu razumijeti, ali bar poštujte to što mi s pravom tražimo za Sveopće dobro. Druge namjere i ciljevi nas ne zanimaju.

Često mi Varošani i kad naš Ajduk izgubgi opet napišemo HŽV (Hajduk živi vječno) tako i za naše Jedinstvo kažemo JŽV (Jedinstvo živi vječno).

Ako budu na ulici i mi ćemo s njima. Sveti naš Stipane Sustipanski daj in reci koju rič! E da je živ naš Pajdo reka bi Van on u dvi-tri riči sve..

Svima puno zdravlja i čuvajte nam se. Tribate nan barenko još do prolića.

S poštovanjem, Frane Galzina”.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
3
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime