Makarska je opet spremna za Ligu prvaka! Ovaj put, međutim, taj grad neće biti domaćin futsal spektakla kao prošlog mjeseca, ali će njegov predstavnik Novo Vrijeme Apfel ovog tjedna nastupiti na turniru Elitne runde u Lisabonu, uz bok domaćinu Sportingu, zatim Benfici koja je također iz portugalske prijestolnice te ruskom Sibirjaku. Aktualni prvaci Hrvatske u četvrtak 15. studenoga otvaraju protiv Benfice, dan poslije suparnik im je lanjski finalist Sporting, a u nedjelju 18. studenoga zatvaraju sa Sibirjakom. Na Final Four prolazi samo pobjednik skupine.

Iza Makarana je fantastičnih prvih mjesec dana sezone. Nakon što su pred svojim navijačima osvojili skupinu Glavne runde Lige prvaka, u domaćem su prvenstvu u šest utakmica upisali pet pobjeda uz jedan remi te su sa 16 bodova vodeći u ligi. U uvertiri putovanja u Lisabon na svom su parketu nadigrali izravnog rivala za prvo mjesto dubrovački Square 6:4. U tom je susretu među boljima bio dvostruki strijelac Igor Osredkar koji je pred polazak za Lisabon rekao:

– Ne idemo u Lisabon na izlet, ali moramo biti realni jer Sporting i Benfica su prave momčadi, među četiri u Europi. Svi pričaju o tome da će njihova međusobna utakmica odlučivati o prvoj poziciji, ali mi se s time ne slažemo. Od početka idemo ofenzivno protiv svih. Vidjet će oni s kim imaju posla! Ostavit ćemo srce na terenu, pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti.

Osim 21 službenog člana delegacije kluba, u Lisabon putuje i 40 prijatelja i navijača Novog Vremena. Neki su već krenuli na put, poput igrača Duje Bajrušovića koji je zbog straha od letenja na putu od nedjelje, cestom. On stiže u utorak ujutro. Momčad na put kreće u srijedu ujutro letom iz Splita preko Zagreba i Frankfurta do Lisabona gdje se nalazi 16 najboljih momčadi Starog kontinenta.

Sportski direktor Borislav Vuković u najavi je rekao:

– Više smo nego zadovoljni igrama i stanjem momčadi. Momci su spremni i jedva čekaju četvrtak. Inače, Portugalci su toliko prepotentni i bahati, za njih postoji samo utakmica Benfice i Sportinga, a svi ostali dolaze turistički. Podcjenjuju nas. Njihova je tradicija strahovita, ali upoznat će oni i našu snagu. Nismo bez šansi.Vuković je potom pričao o dvorani Joao Rocha koja će ugostiti ovaj turnir i atmosferi koja čeka Makarane.

– Ona ima kapacitet 3400 gledatelja, napravljena je prije nekoliko godina u sklopu stadiona. Do petka su prodali 2800 paketa ulaznica za sve tri utakmice Sportinga. Onaj tko kupi ulaznicu za futsal Ligu prvaka ima gratis ulaz na rukometnu Ligu prvaka koju Sporting igra u subotu u istoj dvorani. Sporting je organizirani klub na visokoj razini, njihove su europske utakmice redovito pune. Atmosfera je spektakularna, navijači su nogometni. Dvorana je sa svih strana okružena tribinama.

Kakvi su protivnici?

– Benfica i Sporting su čudesni rivali, s tim da je Sporting u zadnjih dvadesetak godina stalno ispred Benfice jer su ranije i krenuli s futsalom. Portugalski su predstavnici uvijek na Final Fouru Lige prvaka ili tu negdje. Benfica je ove godine u boljoj situaciji, nakon što je Sporting lani igrao finale Lige prvaka. Klubovi tog ranga procjenjuju se od 6 do 8 milijuna eura godišnjeg budžeta, a igrači imaju ugovore od 100 do 150 tisuća eura godišnje. Za usporedbu, naš najbolji igrač Dario Marinović koji igra u ElPozo Murciji nema toliku plaću.

A Sibirjak?

– Kako Portugalci zapostavljaju nas i Sibirjak, tako i mi poklanjamo pažnju Portugalcima, a Sibirjak je kao zadnji. Oni su lošiji nego lani, možemo se ravnopravno nositi s njima, ali ta je utakmica tek zadnji dan kad će dosta toga ovisiti o rezultatima prva dva dana – smatra Borislav Vuković.

Kapetan Mate Vuković je rekao:

– Puni smo samopouzdanja, svi smo zdravi osim Bajrušovića koji zadnjih mjesec dana vuče ozljedu. Benfica je također u svom prvenstvu bez poraza, kao i mi, Sporting je lanjski finalist Lige prvaka… Idemo dati sve od sebe.

Predsjednik Mijo Pašalić odgovorio je na pitanje koje zanima sve Makarane – hoće li se negdje moći gledati utakmice Novog Vremena i gdje?

– Najviše smo odmakli u razgovorima s HNTV-om koji bi trebao prenositi sve tri utakmice. Sporting TV je vlasnik prava, ali su malo neozbiljni. Ne žuri im se s odgovorima. Nadam se da će to biti riješeno. Dopredsjednik kluba Joze Gudelj zadužen je da organizira zajedničko gledanje utakmica u adekvatnom prostoru ovdje u Makarskoj.

A o šansama svoje momčadi Pašalić kaže:

– Uvijek kažem da imamo dobru, karakternu momčad. Naglašavam taj karakter je mi je on jako važan u kolektivu. Momci igraju jedan za drugoga i dugo su godina zajedno. U stanju smo nešto lijepo napraviti. U Makarskoj je postojao imperativ jer smo bili domaćini, u Lisabonu ga nema, ali znam da smo dobri!

Elitna runda Lige prvaka, skupina C (Lisabon)

Četvrtak 15. studenoga
15.00: Benfica – Novo Vrijeme
21.30: Sporting CP – Sibirjak

Petak 16. studenoga
15.00: Sibirjak – Benfica
21.30: Sporting CP – Novo Vrijeme

Nedjelja 18. studenoga
17.00: Novo Vrijeme – Sibirjak
20.00: Benfica – Sporting CP

*satnice su po hrvatskom vremenuKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime