Treća faza popuštanja mjera za suzbijanje širenja koronavirusa počinje u ponedjeljak. Ponovno ćemo moći u kafiće i restorane, trebali bi se otvoriti i trgovački centri, a pokrenut će se i međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza.

“Jako smo zadovoljni, Stožer je napravio izvanredan posao i omogućio nam je raditi. Poštovanjem mjera moguće je i napraviti vjenčanje na otvorenom. To se može primjenjivati i na domjenke tvrtki, može se raditi u nekim parkovima i drugim otvorenim površinama. Imamo uvjete za početak rada i idemo raditi”, izjavio je u emisiji U mreži Prvog predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

Vjeruje da će se svi paziti i brinuti se za svoje zdravlje i ne očekuje probleme. Kaže da su svi najavili otvorenje, pokušat će otvoriti i ugostitelji na moru. Odradit će mjesec dana pa će vidjeti hoće li im se to isplatiti.

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva dr. Maja Grba-Bujević izrazila je zadovoljstvo što su ugostitelji u pripremama i što nema nekih velikih prigovora.

“Svatko mora paziti na sebe”

“Zaboravljamo da u našem susjedstvu situacija nije toliko blistava – puno je umrlih i u Španjolskoj i u Italiji, trebamo paziti na udaljenost od metar i pol. Što se tiče maske, nije maska obvezna, ali ako imaš imalo osjećaj nelagode, zašto ne staviti masku?” naglasila je i napomenula kako je dobila prigovore od nekih konobara koji su nezadovoljni što je maska samo preporuka, a ne obveza.

“Nije bitno nadzirati, svatko treba sam paziti na sebe”, napomenula je.

Član vijeća Udruženja cestovnog putničkog prometa HGK Berislav Saraja pozdravlja odluku Stožera o trećoj fazi jer bez toga, kaže, ništa se ne može pokrenuti, no za prijevoznike, kaže uvjeti nisu najbolji:

“U autobusima ne smije raditi klima, postoje restrikcije o broju putnika, a putnici moraju imati i e-propusnice. Autobusi će nam praktički biti prazni”, kaže.

“Putnici sigurno neće pohrliti u autobuse i tako se otvara naša Pandorina kutija. Imamo velike izdatke za osiguranje, registracije koje propadaju. Od 16. ožujka imamo prihod 0 i to je prijevoznicima put u stečaj, ako im se ne pomogne”, napominje.

E-propusnice će biti ukinute

Na to je reagirala Grba-Bujević i rekla kako postoji velika mogućnost da će se e-propusnice ukinuti, situacija je za sada povoljna, kaže, ali to će biti tema na današnjoj sjednici Stožera pa će biti objavljeno i na presici, najavila je u emisiji U mreži Prvog.

Također je rekla da će razmotriti i preporuke o klima-uređajima u autobusima.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime