Novo lice tupinoloma u Majdanu, zahvaljujući projektu „Jadro – izvor života“

Senzorna integracija, fizička aktivnost i edukacija putem info panela koji su postavljeni na lokalitetu, zajedno čine sustav višestranog razvoja u prirodi


default

Ukoliko već niste, pozivamo Vas da posjetite preuređeni bivši tupinolom u Majdanu, koji je nastao tijekom 20. stoljeća eksploatacijom lapora za potrebe tvornice cementa „10. kolovoz“.


Koncepcijski, područje tupinoloma je revitalizirano korištenjem tri osnovna prostorna elementa – šetnice, šume i pet osjetilnih poligona koji su tematski uređeni da potiču senzornu integraciju pojedinog osjetila odnosno sluha, dodira, okusa, vida i njuha. Uz bogato hortikulturalno uređenje koje će s vremenom mijenjati ambijent ovog participativnog parka, prostor je opremljen urbanom i edukativnom opremom, imajući na umu ujedno nesmetani pristup i kretanje osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Senzorna integracija, fizička aktivnost i edukacija putem info panela koji su postavljeni na lokalitetu, zajedno čine sustav višestranog razvoja u prirodi.

Valorizacija, unaprjeđenje i održivo korištenje ovog desetljećima zapuštenog područja, na korist lokalnom stanovništvu te domaćim i stranim posjetiteljima, omogućeni su projektom „Jadro-izvor života“ (ref. br. KK.06.1.2.02.0051) koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz OP Konkurentnost i kohezija 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta je 24.444.765,33 kn, od čega EU potpora iznosi 19.026.352,94 kn (80% cjelokupne vrijednosti projekta).

Vrijednost izvedenih radova na tupinolomu Majdan iznosila je ukupno 4.336.102,20 kn bez PDV-a.

Projekt je također sufinanciran od strane Splitsko-dalmatinske županije u iznosu od 110.000,00 kn u okviru Programa sufinanciranja razvojnih projekata u turizmu na području Splitsko-dalmatinske županije za 2020. godinu.Projekt, čiji je cilj doprinijeti održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini, provode Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije „More i krš“ (nositelj projekta) u partnerstvu s Gradom Solinom i Turističkom zajednicom Grada Solina.

Za više informacija o projektu posjetite FB stranicu projekta „Jadro – izvor života“.

Moja reakcija na članak je...
Vau
11
Haha
0
Hagić
3
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
2
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime