Novo istraživanje: Više od trećine Hrvata ne namjerava se cijepiti

Strah građana od zaraze covidom-19 značajno se smanjuje u siječnju, pokazalo je istraživanje


Agencija Hendal provela je istraživanje o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije koronavirusa.


Strah građana od zaraze covidom-19 značajno se smanjuje u siječnju, pokazalo je istraživanje.

Nakon najvišeg straha od zaraze zabilježenog u studenom te pada u prosincu, zabrinutost zbog zaraze nastavlja sa značajnim padom i u siječnju (od 48% u studenom i 43% u prosincu na 31% u siječnju).

Pola građana ne podržava zatvaranje kafića

Nakon kontinuiranog pada zadovoljstvom rada vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije covida-19, u siječnju bilježimo blago povećanje zadovoljstva, a preko polovice građana ne podržava odluku o nastavku zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Nakon najnižeg zadovoljstva radom vlade i mjerodavnih u borbi protiv suzbijanja epidemije covida-19 u studenom, u siječnju bilježimo blago povećanje zadovoljstva: 2.68 naspram 2.50 u prosincu (te 2.44 u studenom, 2.64 u listopadu, 2.79 u rujnu, 2.87 u kolovozu, 2.94 u srpnju, 3.15 u lipnju, 3.63 u svibnju, 3.75 u travnju i 4.02 ožujku).

Slabije zadovoljstvo radom mjerodavnih službi vidljivo je i u podatku da preko polovice građana (53%) ne podržava odluku Stožera o nastavku zatvaranja ugostiteljskih objekata.Što građani misle o cjepivu?

Građani su još prilično neodlučni vezano za cjepivo.

Trećina ih je neutralna po pitanju povjerenja u cjepiva, uz ipak veći udio onih koji nemaju povjerenja. Podjednak je i udio onih koji se ne namjeravaju cijepiti i onih koji se namjeravaju ili su se već cijepili.39% građana nema povjerenja u nova cjepiva, 34% posto je neutralno po tom pitanju, a 27% vjeruje novim cjepivima.

Namjera cijepljenja je podjednaka: 36% građana ne namjerava se cijepiti, 34% se planira ili se već cijepilo, a ostalih 30% još ne zna.

Potres nije izazvao dodatnu zabrinutost zbog epidemije

Kod većine građana, potres nije izazvao dodatnu zabrinutost zbog epidemije covida-19.

Iako su nas istovremeno zadesile dvije velike ugroze (covid-19 i potres u Sisačko-moslavačkoj županiji), 52% građana navodi kako potres nije nikako djelovao na njihovu zabrinutost oko epidemije, dok ih je 28% nakon potresa još zabrinutije oko epidemije, javlja Index.

Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 500 građana Hrvatske sredinom siječnja 2021.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime