Objavljeni su rezultati mjesečnog istraživanja političkih preferencija CRO Demoskop, koje je za RTL provela agencija Promocija plus.

HDZ ima više od 30 posto potpore, raste i SDP

Dva mjeseca koronakrize vratila su HDZ na vrh ljestvice stranaka.

Ta stranka nastavlja rasti, pokazuju to i rezultati za svibanj, pa je HDZ prvi izbor s potporom od 30,2 posto što je gotovo 2 postotna boda više nego u travnju. No od tada raste i SDP. S potporom od 27,8 posto prednost vladajuće stranke, unatoč rastu, ostala je na razini statističke pogreške.

Ostale stranke i opcije ne prelaze izborni prag. Most, koji pregovara o koaliranju sa Škorom, na 4 je posto. HSS, koji na izbore izlazi sa SDP-om, na 2,7 je posto, a ispod 2 posto su i IDS (1,9 posto) i HNS (1,6 posto).

Još niži rejting ima Živi zid (1,1 posto), Stranka Ivana Pernara (1,1 posto), stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (1,1 posto) i Pametno (1 posto).

Ispod 1 posto su HSLS (0,6 posto), Hrvatski suverenisti (0,6 posto), lista Mislava Kolakušića (0,6 posto) i Start (0,5 posto) – stranka koja je u međuvremenu promijenila i ime i vodstvo.

Isti rejting imaju SDP-ovi partneri Glas (0,5 posto) i HSU (0,5 posto) te Neovisni za Hrvatsku (0,5 posto). Ostaje visok postotak neodlučnih – 11,5 posto.

Plenković najpozitivniji, Milanović ispred Beroša

Promjene su vidljive na ljestvici najpozitivnijih političara gdje su, usred verbalnog rata koji vode, vrh zauzeli premijer i predsjednik, a prvi odabir, unatoč blagom padu osobnog rejtinga, u svibnju je premijer Andrej Plenković.

Tako misli 20 posto ispitanika. Da je najpozitivniji Zoran Milanović, stav je 18,6 posto ispitanika što je blagi rast u odnosu na travanj. Ministra zdravstva Vilija Beroša (15,4 posto) s trona je smijenio premijer Plenković. Beroš je prošlog mjeseca zabilježio najveći rast rejtinga u povijesti istraživanja, ali u svibnju, s poboljšanjem epidemiološke situacije, rejting mu se – prepolovio.

Ostali političari, iako im rejting raste, znatno su rjeđi izbor. Miroslav Škoro je na 4,1 posto, ministar financija Zdravko Marić 1,9 posto, a unatoč rastu SDP-a, još niže je njegov šef Davor Bernardić (1,6 posto).

Šef koronastožera Davor Božinović je na 1,4 posto, a da je najpozitivniji političar “Nitko” stav je nemalih 15,4 posto ispitanika.

Bandić i Plenković najnegativniji političari

Na ljestvici najnegativnijih političara neprestižno prvo mjesto i dalje drži zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (18,5 posto), a najpopularniji političar ujedno je i srebrni najnegativac – premijera Plenkovića tako vidi 11,2 posto ispitanika.

I ovdje se prate zaraćeni premijer i predsjednik Milanović kojeg 9,6 posto ispitanika smatra najnegativnijim. U odnosu na travanj udvostručio mu se negativni doživljaj među ispitanicima. Slično bilježi i rejting predsjednika SDP-a Davora Bernardića (8,4 posto).

Gotovo trostruko češće ispitanici negativno ocjenjuju predsjednika sabora Gordana Jandrokovića (6,7 posto). Slijede Miroslav Škoro (3 posto), Milorad Pupovac (1,7 posto) i Ivan Pernar (1,7 posto).

Na neprestižnu je ljestvicu stigao i glavni državni inspektor, HDZ-ov Andrija Mikulić (1 posto), ali i Hrvoje Zekanović (0,9 posto), dok 8,2 posto ispitanika misli da su negativni baš svi političari.

Pad optimizma kod građana

Prošlog su mjeseca, na vrhuncu koronakrize, rezultati pokazali nezapamćen skok pozitivne ocjene smjera kretanja zemlje, ali taj optimizam među građanima sada pada. Unatoč boljoj epidemiološkoj situaciji građani očito sada shvaćaju dubinu ekonomskih posljedica koje tek slijede. Smjer zemlje sada podupire 34,4 posto, dok ih je u travnju bilo više od 51,1 posto.

Padaju ocjene saboru, vladi i predsjedniku

U skladu s tim padaju i ocjene i saboru (2,40) i vladi (2,56) i Pantovčaku (3,01) – iako Ured Predsjednika i dalje ima najbolju prosječnu ocjenu, ujedno bilježi i najveći pad, pa umjesto vrlo dobre ocjene novi predsjednik sada ima – trojku.2 KOMENTARI

  1. Pitanje prvo:
    Tko je narucio i provodio ovo istrazivanje???
    Pitanje drugo:
    Kako osoba i stranka koja otvoreno podrzava rijecju i djelom uhato “U” i ZDS upce moze biti kao opcija kojoj se daje glas?

  2. “hdz,sdss ,sdp, hss” pjevuše:”druže tito mi ti se kunemo da sa tvoga puta neskrićemo lažemo, krademo, varamo, progonimo i u ništa božje nevjerujemo, upravo kako si nas ti učija”!

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime