Novinari Boris Dežulović i Stefan Janjić dobitnici su nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine, koja im je dodijeljena na svečanosti povodom 30. rođendana tog najstarijeg nezavisnog udruženja novinara na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Dežulović je prvi laureat regionalne novinarske nagrade NDNV-a, koja nosi ime po publicistu Mirku Đorđeviću (1938-2014).

Kako je objašnjeno, nagrada se dodjeljuje za izuzetan doprinos u obrani ljudskosti, razboritosti i građanskog dostojanstva, odnosno “za sve ono za šta je Mirko Đorđević bio simbol”.

Boris Dežulović, novinar iz Hrvatske, jedan je od osnivača satiričnog magazina Feral Tribune, kolumnist, pisac, pjesnik, satiričar.

– Fascinantne sposobnosti da čitatelja rastuži i nasmije do suza, da ogoli do srži nametnute društvene dogme, nacionalne matrice i mitove – ispisujući ih kao karikature ljudske gluposti, snishodljivosti i bestidnosti. Beskompromisno i dosljedno – navodi se u obrazloženju nagrade.

Dežulović nije mogao prisustvovati uručenju nagrade, ali je poslao video poruku u kojoj je zahvalio na nagradi i otpjevao svoju humorističnu pjesmu “Dalmatinski paor”.– Dragi moji Vojvođani, dragi Novosađani, dragi zemljaci, najljepše vam hvala na nagradi – poručio je Dežulović.

Godišnju nagradu NDNV-a za izuzetan doprinos borbi za medijske slobode i novinarski profesionalizam dobio je mladi novinar Stefan Janjić, glavni urednik portala Fake News Tragač.

– Nagradu Stefanu Janjiću dodjeljujemo sa čvrstim uvjerenjem da će biti dodatni poticaj za njega. I ne samo za njega, već i za još veći angažman mladih ljudi kojih u ovom gradu i u našoj Vojvodini ima, a s ciljem da unaprijede tu profesiju koju su starije generacije, uz časne izuzetke poput – da budemo neskromni – nas iz NDNV-a, osramotile – navodi se u obrazloženju nagrade.

NDNV je kao neprofitna organizacija osnovana i registrirana 17. siječnja 1990. godine, na inicijativu grupe uglednih vojvođanskih novinara. Tada je novoformiranoj organizaciji pristupilo 270 profesionalaca iz gotovo svih vojvođanskih medija.

Predsjednik NDNV-a Norbert Šinković rekao je da je to novinarsko udruženje u proteklih 30 godina ostalo vjerno svojim principima i branilo čast profesije.

On je naveo da je NDNV pokrenuo Medija hab (Media Hub) koji će biti mjesto za debate, treninge i medijsku produkciju, a uspjeli su i opremiti i zajednički “co-working” prostor, namijenjen novinarima, u novim prostorijama NDNV-a.

– Uspjeli smo okupiti jednu ekipu mlađih novinara koji će svojim prijedlozima, vjerujemo, unaprijediti NDNV i postat će pravi izvor energije za posao koji je pred nama. U veljači započinjemo naš prvi pripravnički program, 20 mladih novinara će dobiti priliku da radi za naše medijske portale, ali i za naše partnere u drugim medijima civilnog društva. Jer posla imamo sve više, a novinara sve manje – naveo je Šinković.

Najavio je da je cilj NDNV-a da aktivira snagu novinara na lokalu, u manjim vojvođanskim mjestima, kao i podršku redakcijama medija na jezicima nacionalnih manjina.

Šinković je najavio i pokretanje projekata koji se tiču medijske pismenosti, jer im je cilj da i građanima objasne da su medijske slobode zapravo ujedno i slobode građana.

On je naveo da je usvojena i nova strategija NDNV-a za period od 2020. do 2025. godine, koja je usvojena nakon skoro godinu dana konzultacija s članstvom i partnerskim organizacijama.

Na svečanosti je prikazan i dokumentarni film “Trideset godina drugačiji” autora Darka Špera, u kojem je ispričana povijest NDNV-a.

Na svečanosti je predstavljena i kampanja donacija medijima čiji je osnivač NDNV, portalima Autonomija, Autonomija na mađarskom jeziku i VOICE.

– Na poslednjoj liniji obrane – Ima nas!- poručili su predstavnici NDNV-a na kraju svečanosti.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime