NOVI ZAKON Evo koliko gotovine ćete moći nositi preko granice bez prijave

Mijenja se zakon

Hrvatski sabor, koji u srijedu nastavlja zasjedati, ovoga će tjedna raspraviti šest zakonskih prijedloga, a nakon glasanja u petak napravit će stanku u tjednu uoči lokalnih izbora.


Radni tjedan otvorit će raspravom o prijedlogu da se za fizičke osobe uvede obveza prijave gotovine u iznosu 10.000 eura ili više koja se iznosi, odnosno unosi u EU.

Raspravljat će se o izmjenama Zakona o deviznom poslovanju, koje se naslanjaju na uredbu Europske unije koja od država članica traži uspostavljanje mehanizama za otkrivanje fizičkog prijenosa gotovine preko granica Unije.

“Izravno se uvode nove kontrole prijenosa i obveza prijave gotovine u vrijednosti 10.000 eura ili više, koja se unosi ili iznosi u EU”, objasnio je ministar financija Zdravko Marić na sjednici vlade.

Određuje se više tijela za provedbu kontrole, a uz carinsku upravu ovlast za to daje se i graničnoj policiji.

Širi se koncept definicije gotovine pa ona osim gotovog novca obuhvaća i kartice s unaprijed uplaćenim sredstvima, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto itd.


Sabor će u srijedu raspraviti i konačan tekst vladinog zakona o promicanju čistih vozila u cestovnom prijevozu te zakonski prijedlog oporbene zastupnice Katarine Peović (NL) o porezu na digitalne usluge, piše Portal grada Kaštela.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
4
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime