Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u prisustvu splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i hvarskog gradonačenika Rikarda Novaka otvorila je u četvrtak navečer obnovljeno Hvarsko kazalište.

– Prema mnogima prvo komunalno kazalište u renesansnoj Europi, Hvarsko kazalište svoja je vrata otvorilo različitim društvenim staležima 1612. godine, čime je grad Hvar dobio mjesto kulturnih i društvenih susreta svih svojih građana u nevjerojatno demokratičnoj atmosferi. Iako je u kronologiji najstarijih kazališta Europe Hvarsko kazalište treće po redu renesansno kazalište, njegova ga javna uloga čini jedinstvenim u povijesti teatra uopće – kazala  je ministrica.

Kazalište i Arsenal predstavljaju iznimno vrijedan kompleks nacionalne baštine, a ono bez ikakve dvojbe zauzima značajno mjesto u povijesti europskih kazališta uopće.

Radove su vodile stručne službe Konzervatorskog ureda u Splitu te nadležne službe Grada i vrsni restauratori.

 – Veseli me da nakon toliko godina Hvarani ponovno dobivaju prvo pučko kazalište u Europi. Ovo je uistinu vrlo značajan objekt koji nije samo u turističkoj svrsi otoka Hvara, nego je još značajnije što pokazuje živo kazalište, odnosno ljude koji i danas vape za tim da u svom mjestu imaju ovako vrijedan biser kulture – istaknuo je župan ne skrivajući svoje oduševljenje.

Otvorenje obnovljenoga kazališta uveličala je izvedba “Judite” Marka Marulića u glazbeno-scenskoj interpretaciji Katarine Livljanić i ansambla Dialogos.

Građani i sve brojniji turisti, uskoro očekuju i početak 58. hvarskih ljetnih priredbi, gdje će uz održavanje predstava kazalište svakodnevno biti otvoreno i za posjetitelje. Svi koji žele imati će prigodu upoznati se s rijetko viđenim artefaktima, važnim dokumentima i predmetima, da bi stekli uvid u hvarsku povijest i značenje.



Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime