NOVI INDIJSKI SOJ ‘Mogli bi se zaraziti i cijepljeni ili oni koji su preboljeli Covid’; No, ima i jedna dobra vijest

Virolog Shahid Jameel objasnio je da “dvostruka mutacija u ključnim područjima šiljka proteina koronavirusa može povećati spomenute rizike i omogućiti virusu da izbjegne imunološki sustav”

Nova inačica “dvostrukog mutanta” koronavirusa otkrivena je iz uzoraka prikupljenih u Indiji. Tamošnji zdravstveni stručnjaci provjeravaju je li varijanta u kojoj se dvije mutacije udružuju u isti virus, zaraznija, smrtonosnija te otpornija na cjepiva, piše BBC, prenosi Net.hr.


Poput svih virusa i SARS-CoV-2 mijenja se dok prelazi s jedne na drugu osobu. Mutacije virusa su česte, a većina ih je beznačajna i ne uzrokuje nikakve promjene u njihovoj sposobnosti prenošenja ili ozbiljne infekcije. Međutim, neke mutacije, poput britanskog ili južnoafričkog soja, mogu virus učiniti zaraznijim, a u nekim slučajevima i smrtonosnijim.

Virus-mutant ‘traži’ one najugroženije

Virolog Shahid Jameel objasnio je da “dvostruka mutacija u ključnim područjima šiljka proteina koronavirusa može povećati spomenute rizike i omogućiti virusu da izbjegne imunološki sustav”. Šiljak proteina inače je dio koji virus koristi za prodiranje u ljudske stanice.

Indijska vlada priopćila je da se analiziraju uzorci prikupljeni iz savezne države Maharashtra na zapadu Indije kao bi se utvrdio porast udjela uzoraka sa mutacijama E484К i L452R. Ako virus mutira na “pravi način”, tada može reinficirati nekoga tko se već oporavio od Covida-19, piše BBC.

Dobra vijest: Reinfekcija će vjerojatno biti blaga

No, znanstvenici kažu da će reinfekcije biti vrlo blage u usporedbi s primarnim infekcijama kod ljudi koji su cijepljeni ili su već preboljeli Covid-19.

Ali ako virus može upotrijebiti reinfekciju za svoje širenje to bi, po riječima virologa dr. Jeremyja Kamila iz Centra za zdravstvene znanosti Sveučilišta Louisiana Shreveport, ljude iz najugroženijih skupina izložilo riziku od teške bolesti, jer se virus može kretati “kroz krdo” da bi došao do njih.

Sve više dvostrukih mutacija virusa

Dr. Kamil smatra da za razliku od nekih drugih inačica, ovaj novi “dvostruki mutant” koronavirusa iz Indije vjerojatno neće biti smrtonosniji ili zarazniji, ali napominje da je potrebno više podataka kako bi bili sigurni u to.

“Sada se izuzetno često viđa više dvostrukih mutacija, čak i samo na šiljku proteina”, pojasnio je dr. Kamil ističući da samo britanski soj ima devet mutacija na tom šiljku.Nakon što indijski istraživači podijele svoje podatke u bazi GISAID-a (Globalne inicijative za dijeljenje svih podataka o koronavirusu) moći će se utvrditi pripada li “dvostruki mutant“ istoj lozi kao i mutacija virusa pronađena u Velikoj Britaniji, ili se ova kombinacija mutacija pojavila nezavisno, kao što je slučaj s brazilskim i južnoafričkim sojem.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
2
Hagić
0
Hmmm
2
Plač
6
Grrr
1
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime