Nova analiza rezultata kliničkih obdukcija u Njemačkoj dokazala je da je kod bolesnika koji su umrli s dijagnosticiranim covidom-19, ta bolest bila i uzrok smrti u većini slučajeva. Postotak umrlih kod kojih je covid-19 bio jedina bolest ili barem dominantan zdravstveni problem, toliko je visok da ne ostavlja nikakvog mjesta sumnji, piše N1.

– U više od tri četvrtine obdukcija, zaključeno je da je Covid-19 bio glavna ili jedina bolest koja je dovela do smrti. Ti ljudi nisu umrli od prethodnih bolesti ili od starosti – prenio je Deutsche Welle izjavu Johannesa Friemanna, jednog od najuglednijih njemačkih patologa.

On je s Karl-Friedrichom Birigom, predsjednikom Udruge njemačkih patologa, Gustavom Barettonom, predsjednikom Njemačke udruge za patologiju, i Tillom Ackerom, predsjednikom Njemačkog društva za neuropatologiju i neuroanatomiju, krajem prošlog tjedna na virtualnoj konferenciji za tisak predstavio rezultate zajedničkog istraživanja.

Kliničke obdukcije dokazuju da se SARS-CoV-2 po mnogo čemu razlikuje od normalnog virusa gripe.

– Činjenica da korona ne pogađa samo pluća poznata je još od prvih obdukcija. Virus izaziva tromboze, odnosno stvara male krvne ugruške, posvuda u tijelu. To svojstvo korone je zajedničko virusima gripe. Ali kod korone – ovi poremećaji zgrušavanja su devet puta češći nego kod gripe – rekao je Gustavo Baretton, patolog Sveučilišne bolnice u Dresdenu.

To je već jasno pokazano u znanstvenim radovima njemačkih sveučilišnih patologa. Oni su pokazali teška oštećenja krvnih žila, prekomjerno zgrušavanje krvi sa začepljenjem najfinijih plućnih krvnih žila i specifično stvaranje novih (abnormalnih) krvnih žila.

Karakteristične i prvi put opisane promjene pluća kod Covida -19 bitno se razlikuju od sličnih teških plućnih upala izazvanih virusom gripe.

Njemački stručnjaci su dokazali da Covid-19 nije lokalna infekcija dišnih organa, nego da virus utječe na stanice unutrašnjih ovojnica (endotel) i time dovodi do upale više organa: bubrega, srca, slezene, jetre…

Endotelske stanice čine unutrašnju pločastu oblogu kapilara. Već je poznato da su klinički faktori rizika za težak oblik Covida-19, osim kroničnih stanja s plućima, još i pušenje, visok krvni tlak, pretilost, dijabetes…

Neurološke obdukcije umrlih pacijenata dokazale su da je trećina njih imala upaljene stanice mozga. Korona je očigledno tamo stigla preko stanica živčanog sustava u receptorima za miris u sluznici korijena nosa. To je iznenadilo znanstvenike jer tamo jedva da ima ACE2 receptora – koji se smatra glavnim vratima za virus u ljudski organizam.

– U mozgu je očigledno novi receptor neuropilin-1 – kazao je Till Acker, neuropatolog sa Sveučilišta u Gießenu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime