Na Županijskom sudu u Zagrebu odlučeno je da na mjesec dana istražnog zatvora ide 10 osumnjičenih koji su danas došli na ročište. Jedna osumnjičena osoba nakon sinoćnjeg ispitivanja je puštena da se brani sa slobode.

Dražen Barišić i Vinko Grgić još nisu došli jer trebaju prethodno dati iskaz DORH-u. O eventualnom  pritvoru za njih dvojicu sudac istrage odlučivat će se jutros.

U međuvremenu u medije cure detalji iz višemjesečne akcije policije. U glavnim crtama, Kovačević iz Janafa te gradonačelnici Velike Gorice odnosno Nove Gradiške, HDZ-ovac i SDP-ovac, terete se da su u zamjenu za novac Kreši Peteku iz Elektrocentra Petek namještali poslove.

Policija ih je mjesecima pratila i tajno snimala njih i njihove razgovore.

U jednom takvom razgovoru, kako sumnja policija, Petek i Kovačević dogovorili su davanje mita od 1,96 milijuna kuna. Bilo je to, kako se sumnja, u studenom prošle godine.

Premda sama primopredaja nije snimljena jer se odvijala u posebnom prostoru koji je Kovačević zvao “klub”, snimljeni su njihovi telefonski razgovori prije i poslije navodne transakcije, piše Jutarnji list.

Policija je Peteka pratila videokamerom kako ulazi u banku po novac, kako izlazi iz banke s novcem te kako odlazi do “kluba”, ulazi unutra te izlazi iz “kluba” bez novca. Sam famozni “klub”, mjesto primopredaje novca, USKOK je posebno analizirao, budući da je policija vezano za tu lokaciju očito snimila još niz zanimljivih stvari osim same primopredaje. Naime, istražitelji navode da je riječ o lokaciji u Slovenskoj ulici, koja je u vlasništvu tvrtke čiji je suvlasnik Kovačević, te da je Kovačević u tom prostoru “primao dužnosnike najvišeg ranga”, ne navodeći o kome se konkretno radi.

Policajci ga pratili i snimali

USKOK je snimao razgovore danima prije tog susreta.

Osmog studenog 2019. Petek naziva bankaricu u PBZ te kaže da mu treba 1,95 milijuna kuna za ponedjeljak do podne.

Zahvaljujući tajnoj pratnji koja je osumnjičenike snimala skrivenom videokamerom, policija je snimila i Peteka kada je iz podružnice PBZ-a iznosio novac koji je zatim stavio u gepek auta u kojemu ga je čekao vozač njegove tvrtke. U banku je ušao u 12:51, a izašao u 12:52.

U 13:30 je Kovačeviću poslao SMS u kojem mu je kazao kako kasni nekoliko minuta.

“Samo polako”, odgovorio je Kovačević.

Kad je Petek stigao do “kluba”, iz prtljažnika je uzeo papirnatu vrećicu te je ušao u zgradu, pa je nakon nekog vremena izašao – ali bez vrećice.

U isto vrijeme Petek i SDP-ovac dogovarali poslove

Paralelno s poslom s Janafom odvijao se i onaj sa solarnom elektranom Biosol u Novoj Gradiški. USKOK tereti Peteka da je SDP-ovom gradonačelniku Nove Gradiške obećao 100.000 kuna mita kako bi upravo njegova tvrtka Elektrocentar Petek i Solarna tehnologija poslovnog partnera dobile posao izgradnje elektrane vrijedan 4,1 milijun kuna, piše Jutarnji.

I tu USKOK ima sate i sate snimljenih razgovora. Posebno je zanimljiv jedan dogovor za sastanak između Peteka i SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića.

“Bok gradonačelniče, prijatelju, može li u četvrtak? Rekli smo ovaj tjedan”, pita Petek na telefon 17. ožujka 2020. Grgića, koji mu predlaže susret u Rešetarima. Pritom mu Petek daje do znanja da bi nakratko bio s njim nasamo prije dolaska kolega. Nekoliko sati prije susreta Grgić zove Peteka i pita ga gdje će se naći.

“Sve je zatvoreno”, ustvrdio je Grgić s obzirom na situaciju s koronom, na što mu Petek sugerira da mogu na “parkiralište” ili, pak, da “neki privatnik za njih otvori”.

Na kraju su se našli na parkingu jer je Grgić zaključio kako bi ga netko mogao vidjeti i snimiti ako bi boravio u nekom zbog korone zatvorenom ugostiteljskom obrtu.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime