Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

NOVI BROJ ČASOPISA MASLINAR Kako sačuvati plodove?

Sloj plodova u kašetama ne bi trebao biti viši od 10 do 15 cm jer može doći do nagnječenja onih plodova koji se nalaze na dnu
MASLINAR / Foto: PRESS25. studenoga 2022. 16:31
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

S pravom se onda postavlja pitanje kako sačuvati plodove od propadanja, a ulje od moguće kontaminacije mikotoksinima. Odgovor je u pravilu vrlo jednostavan. Gotovo sva zaštita se temelji na preventivnim mjerama, što znači da borbu protiv „skladišnih bolesti“ započinjemo u nasadu, a ne u skladišnim prostorima. Stoga, samo zdrav i kvalitetan plod može opstati jedno određeno vrijeme dok čeka na preradu. Potpuno ili djelomično oštećeni plodovi prilikom berbe, ali kasnije i transporta također jako smanjuju kvalitetu uja.

Osim toga neprikladna ambalaža i dugotrajan transport mogu potaknuti pa čak i ubrzati propadanje plodova. Ukoliko iz određenih razloga plodove nije moguće preraditi u najbržem mogućem roku treba ih skladištiti u za to primjeren prostor koji mora biti suh, prozračan i taman. Plodove je najbolje staviti u plitke, plastične gajbe „kašete“ rupičastih bočnih otvora koje bi trebale biti međusobno odvojene, što omogućuje bolju cirkulacija zraka.

Sloj plodova u kašetama ne bi trebao biti viši od 10 do 15 cm jer može doći do nagnječenja onih plodova koji se nalaze na dnu.

Tako uskladištene plodove bi trebalo malo promiješati svaki ili barem svaki drugi dan da ne dođe do nepovoljnih procesa koji uzrokuju kvarenje. Ovakvim načinom skladištenja plodove je moguće čuvati najviše tjedan dana. Optimalna temperatura prostora za skladištenje bi trebala biti iznad 5 °C, a ispod 10 °C. Što je temperatura viša, kvarenje je brže. Isto tako istraživanja su pokazala da temperature ispod 5 °C također mogu uzrokovati oštećenje plodova i ubrzati njegovo propadanje. Simptomi oštećenja uslijed pothlađivanja vidljivi su najprije po promjeni boje mesa uokolo koštice, a zatim se propadanje nastavlja prema površini ploda u obliku smeđih mrlja i točkica.
Sastav zraka također ima važnu ulogu u čuvanju plodova.

Najbolji je način čuvanja u tzv. kontroliranoj atmosferi s nižim sadržajem kisika i nešto većim sadržajem CO2. Tako npr. sadržaj CO2 iznad 5%, a O2 ispod 2% djeluje negativno. U svakom slučaju masline je najbolje preraditi u roku od 24 do najviše 48 sati. Nepoželjan način čuvanja je u plastičnim vrećama u kojima se uslijed porasta temperature i mehaničkog oštećenja počinje odvijati anaerobna fermentacija čija posljedica je pljesnivost i octikavost plodova.

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar.

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ovog jutra dogodit će se nešto posebno: Komižani će na sv. Mikulu spaliti brod koji nije s Visa nego s - Neretve
46
min
Ovog jutra dogodit će se nešto posebno: Komižani će na sv. Mikulu spaliti brod koji nije s Visa nego s - Neretve
Mnoge čizmice i pisma sa željama osvanula su danas na prozorima: Teško je zamisliti da bi netko dijete danas prihvatilo jabuku kao poklon
1
sat
Mnoge čizmice i pisma sa željama osvanula su danas na prozorima: Teško je zamisliti da bi netko dijete danas prihvatilo jabuku kao poklon
Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
1
sat
Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
Uzduž cijele ceste od Lovrinca do Šina osvanula lijepa novosti. Posjetili smo tri istočna splitska kvarta, evo kako su okićeni u Adventu
2
sat
Uzduž cijele ceste od Lovrinca do Šina osvanula lijepa novosti. Posjetili smo tri istočna splitska kvarta, evo kako su okićeni u Adventu
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
4
sat
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    5. prosinca 2025. 11:55
  • Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
    Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
    5. prosinca 2025. 14:28
  • Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    5. prosinca 2025. 20:45
  • Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
    Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
    5. prosinca 2025. 17:46
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.