NOVE PROMJENE: Ako brojke ostanu ovakve, evo što bi se moglo otvoriti u ponedjeljak

Evo svih detalja. Mnogi će se iznenaditi


Vlasnici kafića od 15. veljače moći će prodavati kave za van, baš kao što su to dosad mogli svi ostali, počevši od restorana, pekara, kioska i trgovina. Naravno, ako se nešto ne promijeni u ovih par dana, javlja Index.


Osim ugostitelja kojima se popuštaju mjere, od 15. veljače moći će raditi i teretane. Sve je to najavio jučer i premijer Andrej Plenković istaknuvši kako će “poslati određene signale koji se odnose na dvije domene, ugostiteljstvo i sport”.

Od izvora bliskog Stožeru Index doznaje da su brojke unatoč pojavi britanskog soja u Hrvatskoj zasad dobre, odnosno da padaju.

“Zasad ne možemo reći da je u dijelu gdje se pojavio mutirani soj isti i buknuo”

“Danas ćemo imati oko 370 novozaraženih. Što se tiče pojave britanskog soja, to su ljudi koji su se oko 20. siječnja zarazili i prošlo je već oko 3 tjedna od toga, a u tom razdoblju nama i dalje padaju brojke, što znači da ne možemo reći da je u dijelu gdje se pojavio taj mutirani soj isti i buknuo. No opet, treba biti na oprezu, ne može se reći i da je tih 300-tinjak novozaraženih ništa. Što se tiče novih sojeva virusa, HZJZ je dao jasnu uputu koji su to i te bismo slučajeve morali pratiti i vidjeti onda što je s tim”, rekao je Indexu izvor blizak Stožeru.

Podsjetimo, jučer je Ministarstvo zdravstva priopćilo da su potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7. Uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, a kasnije je na konferenciji za medije Stožera objavljeno kako je detektirano još osam slučajeva.

“Kroz mjesec dana ćemo vidjeti prave brojke širenja novog soja”

Izvor navodi kako je jasno da više nitko na svijetu ne prati kontakte zaraženih koronavirusom jer je to postalo realno nemoguće, ali da bi se zaraženi novim sojem koronavirusa trebali pratiti, odnosno voditi računa o njihovim kontaktima.“Moramo vidjeti što novi sojevi znače, kroz mjesec dana ćemo vidjeti prave brojke širenja novog soja. Trebamo biti jako oprezni kod otvaranja i zatvaranja, odnosno kod popuštanja mjera. Zauzela se pozicija da imamo što manje šokova. Idemo postupno otvarati jer samo tako možemo najbolje ocijeniti učinkovitost neke mjere”, doznaje se.

Inače, što se tiče utjecaja mjera, izvor Indexa je rekao da su se škole, barem što se tiče nižih razreda osnovnih škola, kao i maturanata koji su krenuli u škole prije mjesec dana, pokazale kao zone koje nisu riskantne, u njima nije dolazilo do širenja virusa.“Zemlje s tvrđim mjerama su pogođenije”

No i dalje, smatraju u Stožeru, treba biti na oprezu.

“Čak su zemlje s tvrđim mjerama puno pogođenije nego ove s blažim”, kazao nam je izvor, dodajući kako Hrvatska ima blaže mjere od dosta zemalja u EU.

Novinari Indexa pitali su i kakva je situacija s nabavkom cjepiva, budući da cijela EU ima s tim problema, na što nam je rečeno kako bi se do kraja prvog tromjesečja trebala stabilizirati situacija oko nabavke.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime