U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 357 novih slučajeva zaraze koronavirusom tako da je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 2560, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima je 212 pacijenata na bolničkom liječenju, od čega ih je na respiratoru 11, a tri osobe su umrle.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zabilježeno 9550 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 180 umrlo, dok se 6809 oporavilo.

U samoizolaciji je sada 8780 osoba. Do danas je ukupno testirana 161 701 osoba, od čega 2065 u zadnja 24 sata.

Najviše novooboljelih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Zagrebu i Zadru.

Zaražena su dosad 623 zdravstvena djelatnika, a 141 slučaj je aktivan. Prosječna dob porasla je na 41 godinu.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je važno da je situacija pod nadzorom iako ne možemo biti zadovoljni s porastom oboljelih od Covida-19.

Nova žarišta su jedno svadbeno slavlje i jedan rođendan te grupa povratnika s hodočašća u Međugorju. Također novo je da je na maturalnom putovanju u Dubrovačkoj županiji oboljelo dvoje maturanata iz Zagreba, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

Četrnaestodnevna incidencija, koju većina zemalja smatra relevantnom, u Hrvatskoj sada iznosi 80,51, a u EU su četiri zemlje s višom incidencijom kao i neke nama susjedne zemlje, dodao je.

Osvrćući se na zatvaranje teretana u Splitsko-dalmatinskoj županiji rekao je kako se razgovara o tome da se pokuša promijeniti modus, da se ide u češće kontrole i da se zatvaraju samo one u kojima se utvrdi zaraza. “Rješenje još ne znam, bit će uskoro”, najavio je Capak.

Kazao je i kako će se razmotriti preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja u novim preporukama preporuča testiranje svih kontakata.

“Ako kontakte testirate, oni svejedno moraju u samoizolaciju jer mogu razviti bolest. Bio je čitav niz slučajeva da su bili negativni, a kasnije su razvili bolest. Naša je preporuka da se ljudi tamo gdje je situacija čista stavljaju u samoizolaciju, radije nego da se testiraju. Svjedoci smo da se preporuke često mijenjaju”, kazao je Capak.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime