Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama. Ove se preporuke odnose na provedbu mjera koje se primjenjuju za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama tijekom epidemije koronavirusa radi zaštite osoblja i posjetitelja.

Tako se za prostore morskih i slatkovodnih kupališta maksimalan odrđeuje broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak prema načelu 15 osoba na 100 m² neto površine prostora.

Za sve posjetitelje i zaposlenike savjetuje se da se pridržavaju pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metra.

Dezinfekcija ruku i udaljenost ležaljki

Na razumnim razmacima te na vidljivim mjestima nužno je postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom (npr. na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 posto ili drugog sredstva s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača i prikladnog za korištenje na koži).

Koncesionar treba odvojiti ležaljke na način da se osigura fizička distanca (osigurati osobu koja može nadzirati propisane mjere) te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te prije nego je drugi gost koristi. Ako prostori kupališta predviđaju druga sjedeća mjesta, njih je također potrebno rasporediti na 1,5 m udaljenosti.

Čogelja: Prosječna površina plaža 2432 kvadrata

Za komentar ovih mjere upitali smo Stipu Čogelju, privremenog pročelnika Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

– Preporuke HZJZ-a predviđaju maksimalni kapacitet plažnog prostora od 15 ljudi na 100 m2, što znači 6,6m2 po osobi na plaži, odnosno udaljenost između 2 ležaljke od 1,5 metara. Prosječna površina plaža u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznosi 2432m2 (podatak iz Regionalnog programa uređenja i upravljanja morskim plažama Splitsko-dalmatinske županije), što bi značilo kapacitet od maksimalno 365 kupača prema standardima HZJZ-a. Preračunato u ležaljke, ako bi prosječna ležaljka zauzimala 15m2, to bi značilo maksimalno 162 ležaljke po plaži. Napominjemo, radi se o prosjeku – kaže Čogelja.

S obzirom da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji na snazi Pravilnik o gospodarskom korištenju pomorskog dobra, koncesionari kroz njega već imaju propisane ove (raspored ležaljki) i druge mjere te obvezu angažiranja zaštitara koji će ih kontrolirati.

– Ugovorom o koncesiji određen je maksimalan broj ležaljki na plažama pod koncesijom.
Za iduću sjednicu Skupštine Splitsko-dalmatinske županije pripremamo Zaključak kojim ćemo svim koncesionarima nastojati olakšati poslovanje (moratorij na naknadu) te regulirati sve ostale uvjete (poput dezinficiranja) koje je propisano HZJZ (ne samo za plaže, nego i za kampove, hotele, marine i ugostiteljske objekte) – kazao nam je Čogelja.

Ističe da će za sve ostale plaže, a njih je preko 85 posto, kojima upravljaju općine i gradovi putem instituta koncesijskog odobrenja Županija će napisati preporuke.

– Moramo napomenuti kako smo uspjeli dogovoriti da većina općina i gradova donese svoj Pravilnik o korištenju pomorskog dobra po uzoru na Županijski pa ne očekujemo dodatne probleme oko istoga jer su svi već navikli na slične uvjete – zaključuje Čogelja.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime