Nezavisna lista mladih i Akcija mladih su u Solinu, u prostorijama Gradske knjižnice – Teatrino, građanima i podržavateljima predstavili programska načela suradnje Pokreta za mlade kojem je cilj osiguranje boljeg položaja mladih kroz transformaciju hrvatskog društva i države.

Okupljenim građanima se prvi obratio Vedran Duvnjak, vijećnik Grada Solina.

– Svi mi koji smo se danas okupili ovdje želimo samo jedno – bolju i pravedniju Hrvatsku. Vlade koje su stvorile klimu iseljavanja i odvele Hrvatsku u demografski slom više ne mogu prodavati građanima maglu o demografskom oporavku. Nama, kao društvu i državi, treba oporavak od njih samih.

Programske prioritete u području školstva, održivog razvoja, politike stanovanja, digitalne ekonomije, tržišta rada, participacije mladih, civilnog sektora i sporta, predstavio je Duje Prkut, tajnik Kluba zastupnika Nezavisne liste mladih i koordinator izrade programskih načela.

– U fokusu ovog programa je demografska obnova. Svjesni toga da složeni problem demografije ne možemo riješiti samo demografskom politikom, kao cilj svog djelovanja smo postavili pravedno i uređeno društvo, u kojem žive sretni i zadovoljni građani. Boreći se za mlade, mi se borimo za održivost mirovinskog, zdravstvenog i obrazovnog sustava. Boreći se za mlade, borimo se za društvo u kojem bi sami htjeli živjeti, raditi i ostariti – istaknuo je Prkut na kraju predstavljanja programskih načela.

Bojan Kurelić, glavni tajnik Akcije mladih, u svom je izlaganju govorio o brojnim problemima s kojima on susretao kao otac svoje djece.

– Ne postoji ujednačenost standarda i kriterija jer brigu o vrtićima vode lokalne jedinice, a one nemaju jednake kapacitete. Potrebna nam je nacionalna politika predškolskog odgoja – država mora osigurati da su vrtići dostupni svoj djeci i pod jednakim uvjetima. Ovo je minimum kojeg država mora ispuniti. To košta novaca, ali ako nemamo dovoljno novaca za vrtiće za djecu, onda nema ni smisla imati državu – kazao je Kurelić.

– Morate shvatiti da ste upravo vi nositelji promjena, jer ih nitko drugi neće isporučiti, nemojte očekivati promjene prema mladima od grupacija koje su stvorile klimu demografskog urušavanja – istaknuo je u svom uvodnom obraćanju okupljenima Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca i saborski zastupnik NLM-a.

– Svjesni smo toga da se u jednom mandatu ne može promijeniti nešto što se taložilo 30 godina. Ove javne politike predstavljaju dugoročni i održivi proces transformacije društva i države na kojem ćemo raditi u godinama koje dolaze. Mnogi kažu da se ne može. Može se! Ne mogu prihvatit da je ovo najbolje što Hrvatska može. Hrvatska mora bolje. Mladi se lako ujedinjuju protiv nekoga, ali hajde da se ujedinimo konačno za bolju budućnost generacija koje dolaze. Svi moramo shvatiti da bez jasne, fokusirane i konkretne politike prema mladima dolazi do urušavanja svih javnih sustava Hrvatske – rekao je Pranić.

U Solinu su se danas mogli vidjeti splitski gradski vijećnici Jakov Prkić i Ante Bradarić-Šljujo, a bio je prisutan i aktivist Bojan Ivošević.

– Mojim prisustvom na ovoj tribini želim dati podršku ovim mladim ljudima koji su krenuli u borbu za bolje sutra u svojim sredinama i to isto sad žele preliti na našu državu. Dosta je bilo indiferentnosti prema demokratskim procesima, to nam nije ništa dobro donijelo osim duopola dvije strane istog novčića. Nadam se da ćemo kao narod odbaciti sve opcije koje su kreirale hrvatsku današnjicu i okrenuti se budućnosti i boljem sutra s nekim novim licima – kazao je Ivošević za Dalmacija Danas.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime