Povodom  Međunarodnog dana animacije, danas 28.listopada, u 20 sati u splitskoj Kinoteci Zlatna Vrata (Diokoecijanova 7), u spomen na autora iznimne originalnosti, splićanina Ivicu Šegvića, prikazat će se izbor njegovih dvominutnih filmova animirane serije Nogalo (HRT & NYU, USA), u svijetu emitirane i kao Footsy.

Najavnu riječ održat će Šegvićevi najbliži suradnici, Joško Marušić, supervizor i pokretač serije i Jakša Matošić, autor glazbe i zvučnih efekata.

Ulaz je slobodandjeca su dobrodošla, a predviđeno trajanje je 60-70 minuta uz mogućnost pitanja, razgovora i druženja nakon programa.

Nakon uspjeha prve epizode Glava za kapu na festivalima u Zagrebu i Chicagu (1994. I 1995.), na sajmovima u Cannesu, serija Nogalo se ubrojila u najtraženije izvozne proizvode Hrvatske televizije ikad, od 2004. godine pridružuju se i američki koproducenti, no zbog specifičnosti sustava javne televizije, HRT je ukupno proizveo 39 epizoda, što ni približno nije moglo odgovoriti zahtjevima tržišta. Ipak, Nogalo je emitiran i u Kini (Hong Kong), Francuskoj, Nizozemskoj, Izraelu, Njemačkoj, Švedskoj, Italiji, Sloveniji, BiH… te na Al Yazzeera TV.

Zanimljivo je da je ova animirana priča, koju su poželjele i kupile televizije širom svijeta, započela na jednom tečaju animacije (za početnike) upravo ovdje, ispod splitske Kinoteke, u prostorijama Zlatnih vrata. Kasnije je Ivica na svojim tečajevima animacije (organiziranih s udrugom Radost stvaranja)  okupio u Splitu cijeli mali tim crtača s kojima realizira Nogala, ali i druge projekte.

Neke nepoznate detalje o autoru, njegovom zaista jedinstvenom junaku karakterističnog hoda (koji ponekad misli nogom, a gazi glavom) i prvim mu animiranim koracima otkrit će u kratkoj najavi Joško Marušić i Jakša Matošić, ali nakon projekcije, nadamo se, i drugi najbliži, suradnici i prijatelji.
Vidjet ćemo i par kratkih animiranih radova na kojima je Ivica surađivao (crtić Kava Kaje Šegvić i insert iz animiranog filma Duga Joška Marušića), a nadamo se na kraju programa i pitanjima publike kao i sjećanjima svih koje je Ivica uveseljavao i inspirirao.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime