NIŠTA OD KAZNE Sudac s Kerumovog tuluma prekršio sudački Kodeks, neće biti kažnjen

Kršenje će biti upisano u sučev dosje

Silvio Čović, predsjednik Upravnog suda u Splitu, prekršio je Kodeks sudačke etike odlaskom na glasoviti tulum u konobi Pršut kod Željka Keruma, no to ne znači puno jer ne podrazumijeva nikakvu kaznu. Više nešto kao “ne-ne, pec-pec, ne to raditi”. Kršenje će biti upisano u sučev dosje, javlja Index.


Spoj epidemiologije i sudačkog Kodeksa

Zaključak o Čovićevoj povredi Kodeksa donijelo je Sudačko vijeće Visokog upravnog suda i upravnih sudova na sjednici održanoj 2. ožujka. U odluci, koja se poziva na informaciju o derneku objavljenu na našem portalu, stoji da je Čović “prisustvovanjem proslavi u ugostiteljskom objektu kojem je naložena obustava rada prema propisanim epidemiološkim mjerama, povrijedio odredbe Kodeksa sudačke etike iz članka 8. stavka 1. i 2.” Oni propisuju da je “sudac dužan obnašanjem sudačke dužnosti i aktivnostima izvan suda razvijati standarde ponašanja koji pridonose očuvanju ugleda i dostojanstva suda i sudačkog poziva. Sudac mora izbjegavati svako ponašanje koje je nedostojno i koje stvara dojam nedoličnosti sudačkom položaju, prihvaćajući i ona ograničenja koja bi se drugim građanima činila opterećujućima”, citira Sudačko vijeće Visokog upravnog suda i upravnih sudova odredbu Kodeksa koju je prekršio Čović. Podsjećamo, kod Keruma je slavljen rođendan bivšeg Hajdukova prvotimca Ivice Mornara, a osim Čovića, slavljenika, Keruma i još nekih članova društva, tamo su bili i predsjednik Županijskog suda Bruno Klein, suci Miho Mratović i Dinko Mešin te sudac Općinskog suda Tomislav Zlodre koji nam je lagao da nije bio u Pršutu.

Postupak protiv Čovića pokrenut je na temelju pritužbe Đure Sesse, predsjednika Vrhovnog suda. Sessa je u pritužbi zapazio da je više sudaca, a među njima i Čović, boravilo u Pršutu, a “prema medijskim izvještajima i objavljenim snimkama može se osnovano zaključiti da nisu poštovane epidemiološke mjere ograničenja okupljanja i druge nužne mjere i preporuke koje su naložene”. Sessa je u pritužbi naveo epidemiološke mjere koje su na snazi bile u vrijeme derneka, a normiraju da je na privatnim okupljanjima i svečanostima dozvoljeno najviše 10 osoba iz 2 različita kućanstva, ali i obustavu rada ugostiteljskih objekata.

Čović “izražava žaljenje”

U odluci je navedeno Čovićevo očitovanje. U njemu, kako ga prepričava Sudačko vijeće Visokog upravnog suda i upravnih sudova, stoji da je “od strane osobe koju osobno poznaje pozvan 21. siječnja 2021. godine telefonskim putem na ručak koji će se održati u subotu 23. siječnja 2021. godine na kojem su kao pozvani trebali biti kolege suci s kojima se inače rekreativno druži. Jasne upute i lokaciju je trebao dobiti porukom na mobitel kasnije, što je i učinjeno te je poruku s mobitela priložio u privitku očitovanja. Potvrdio je da se pridružio kolegama na ručku u objektu na kojem je stajao natpis ‘Zatvoreno’ oko 14 i 30 sati i nakon ručka oko 17 sati napustio objekt, a tijekom druženja unutar objekta nije koristio zaštitnu masku. Ako bi Sudačko vijeće utvrdilo povredu Kodeksa, izražava žaljenje”.

Index nije uspio doći do Čovića iako je ne samo predsjednik nego i glasnogovornik Upravnog suda, dok Visoki upravni sud nije htio komentirati odluku. Odnosno, poručio je “da će informacija Sudačkog vijeća Visokog upravnog suda Republike Hrvatske i upravnih sudova o pritužbi predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đure Sesse protiv predsjednika Upravnog suda u Splitu Silvia Čovića, zbog ponašanja koje je suprotno Kodeksu sudačke etike, biti dostupna nakon dostave odluke sucu na kojeg se odluka donosi i podnositelju pritužbe”.

U četvrtak odluka o ostalim sucima s derneka

Jesu li se Klein, Mešin, Mratović i Zlodre ogriješili o Kodeks trebalo bi se znati u četvrtak kada će o tome odlučivati Sudačko vijeće splitskog Županijskog suda.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
2
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
4
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime