Nikada neizvjesniji početak nastavne godine. Kako će izgledati boravak u školi u novim uvjetima, epidemiološkim mjerama u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” govorili su Božo Pavičin, savjetnik ministra znanosti i obrazovanja, Tomislav Milek, ravnatelj OŠ Lovre pl. Matačića i Sunčica Findak, komentatorica HTV-a.

Tomislav Milek je istaknuo kako su pripreme u punom jeku za novu školsku godinu.

– Moramo voditi računa o svim tehničkim uvjetima koji su pred nas postavile epidemiološke smjernice. Imamo sreću, škola nam je velika. Neće biti problema s držanjem razmaka. Tijekom priprema se postavljaju klupe, na hodnicima se lijepe trake na podu za razmak. Pripremaju se kuhari i kuharice za hranu koja će se nositi u razred. Nabavili smo stroj za dezinfekciju, strojno ćemo čistiti školu. Radimo sve što su pred nas stavili epidemiolozi – rekao je Milek.

Božo Pavičin je rekao da ako se ne bude mogao poštovati razmak između učenika u učionici, vezano za učenike od 5.-8. razreda, morat će se nositi maske, a maske nisu primjerene za uzrast od 1.-4. razreda.

– Razmak se mora poštovati. Osnovne tri stvari su: higijena, razmak i tek onda idu zaštitna sredstva ukoliko se nešto od mjera ne može poštovati. U zadnjih mjesec dana imali smo nadljudske napore kako bi napravili mjere da budu odgovarajuće kako bi sustav mogao funkcionirati.

– Grad Zagreb je u specifičnoj situaciji radi potresa, to smo svi brzo zaboravili. Jedan od načina kako se neke stvari mogu riješiti jest da neke škole koje imaju jednu smjenu dođe pola škole i onda u drugu smjenu opet dođe pola škole kako bi se sve moglo napraviti na vrijeme – rekao je Pavičin za HRT.

Sunčica Findak istaknula je kako je početak školske godine bio neizvjestan kad su bili štrajkovi, ali ne ovako kao ove godine.

– Ovo je neizvjestan i alarmantan početak školske godine. Sada treba skupiti glave i napraviti najbolje rješenje za naše učenike i djelatnike. Ne treba gledati tko je čiji savjetnik ili ministar nego treba napraviti upute koje će biti dobar signal roditeljima da pošalju djecu u školu – rekla je Findak.

Sunčicu Findak brine činjenica što svaki dan isplivava neka nova ideja kako će nova školska godina izgledati. To stvara nemir i neizvjesnost kod roditelja.

– Imam osjećaj kao da se vodi rat između epidemiologa, pedagoga, psihologa i djelatnika u ministarstvu jer svatko vuče na svoju stranu i tu dolazi do nesigurnosti koju osjećaju roditelji – dodala je.

Sunčica Findak smatra kako je ova situacija pokazala da su učitelji najvažniji i nezamjenjivi i da nisu jednaki uvjeti naših učenika u školama.

– Sad se pokazuje svo sivilo našeg obrazovnog sustava. Neki se guraju i ima ih u razredu po 30 i naravno da ne mogu poštivati razmak i traže se alternativna rješenja. Internet nije dobar u svim sredinama. Neke bogatije lokalne sredine već kupuju maske za svoje učenike i djelatnike, a neke skromnijeg budžeta morat će na kraju potražiti pomoć ministarstva – rekla je Findak.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime