Austrijski mediji u subotu ujutro su ustanovili da se, umjesto da se stvara velika kolona prema Austriji, veća kolona vozila, čak 11 kilometara dugačka na Karavankama, stvarala na izlazu iz Austrije.

Konstatirali su da su to većinom Nijemci koji putuju prema Hrvatskoj i da oni očigledno nemaju straha od korone u Hrvatskoj. Prethodnog vikenda je, naime, u Hrvatsku ušlo više od 80.000 njemačkih turista, piše Novi list.

Njemačka nije izdala negativne preporuke za putovanja prema Hrvatskoj niti je Institut Robert Koch, koji prati epidemije, proglasio Hrvatsku rizičnom zemljom.

“Njemački turisti se trenutačno ne moraju suočiti s obveznim testovima”, piše list Süddeutsche Zeitung o koroni u Hrvatskoj. I pojašnjava svojim čitateljima da velik dio hrvatske obale ima mali broj novozaraženih.

“Za donošenje odluke mjerodavni su stvarni trendovi, a ne trenutačna slika”, priopćili su iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova u pogledu uvođenja mjera protiv širenja korone za ljude koji dolaze iz Hrvatske.

Tu izjavu prenosi ugledni list Süddeutsche Zeitung (SZ) iz Münchena koji zaključuje:

“Dakle, njemački turisti se trenutačno ne moraju suočiti s obveznim testovima.”

List u vezi s time podsjeća da “kao rizična područja važe ona u kojima se sedam dana zaredom izbroji više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika”. Također ističe da se rast novozaraženih u Hrvatskoj u prvom redu bilježi u Zagrebu i okolici te u Dalmaciji, dok ostatak zemlje nije problematičan:

“Veliki dijelovi omiljenih obalnih područja bilježe ekstremno niske brojke.”

Party-tigar i korona

SZ u tekstu pod naslovom “Kad party-tigar riče” podsjeća i na slučajeve njemačkih turista, uglavnom mladih, koji su očito s odmora u Hrvatskoj kući donijeli i koronavirus. No naglašava da su oni uglavnom boravili u mjestima poznatima po noćnom životu.

“Hrvatska se sa svojim bezbrojnim otočićima u Jadranskom moru ustvari čini idealnom za izbjegavanje masa i sklanjanje od virusa. Apartmani su rašireniji nego veliki hoteli. Ona je prije poznata kao raj za kampere i jedriličare nego kao destinacija za partyje”, ističe se u njemačkom listu.

Navodi se i da je u Hrvatskoj prosječna starosna dob zaraženih 34 godine.

Podsjeća se i na činjenicu da je Hrvatska imala izuzetno mali broj zaraženih prije otvaranja granica te da je za turiste, kako bi im olakšala ulazak u zemlju, organizirala registraciju putem interneta. A citira i hrvatsku infektologinju Alemku Markotić koja ističe da je situacija pod kontrolom te da je hrvatsko zdravstvo dobro pripremljeno.

Zabrinjavajuće stanje u Splitu

No najtiražniji njemački list Bild očito situaciju u Hrvatskoj smatra zabrinjavajućom jer u svom internetskom izdanju pita: “Koliko dugo ćemo još moći provoditi odmor u Hrvatskoj?”

U članku u prvom redu donosi informacije za potencijalne njemačke turiste o stanju i propisima u Hrvatskoj, ali isto kao i SZ navodi da je povećan broj novih zaraza registriran u splitskoj i zagrebačkoj regiji te da se zaraze najviše šire na zabavama i u noćnim klubovima.

No ističe da je splitsko područje s prosječnih 46,45 novih slučajeva dnevno u zadnjih sedam dana skoro dostiglo granicu od 50 novih zaraza na 100.000 stanovnika, piše DW.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime