Nevjerojatni prizori Svemira snimljeni iz “mračnog” kutka Dalmacije: “Muskovi sateliti postaju ‘neprijatelji’ astrofotografa”

Uživajte u spektakularnim fotografijama


Bukovica je jedan od rijetkih krajeva gdje svjetlosno onečišćenje nije uzelo svoj danak, krševit kraj u središnjem dijelu Jadranske Hrvatske, u trokutu između Benkovca, Obrovca i Knina. Na sjeveru je omeđen dolinom rijeke Zrmanje, na zapadu Karinskim morem, a na istoku i jugoistoku Krkom.


Pogled u noćno nebo s tog područja je zaista spektakularan, čak i kad ga gledamo vlastitim očima, a uz malu pomoć optičkih pomagala, običnog dalekozora ili teleskopa, možemo zaviriti u sve ljepote i raskoš naše galaksije i dubokog Svemira.

U rijetkim vedrim zimskim noćima, uz mlad Mjesec, kada bura očisti atmosferu i zavladaju minusi, onda na svoje dolaze astrofotografi. Tako je bilo i prije dvije noći kada je fotograf Vinko Pešić snimao područje takozvanog zimskog šesterokuta koji čine najsjajnije zvijezde iz šest zviježđa: Rigel iz Oriona, sjajni Sirius iz Velikog psa, Prokion iz Malog psa, blizanci Kastor i Poluks, Kapela iz Kočijaša i narančasti div Aldebaran, pratilac Plejada.

Sve fotografije su snimljene s područja Medviđe. Na njima nalazimo Orionovu maglicu, Plejade, Flame Nebula uz Alnitak (zvijezdu Orionovog pojasa), tu je uz Sirius i „srce“ Velikog psa, tzv. otvoreni skup zvijezda M41, zatim dio Mliječnog puta, a ne možemo izostaviti ni našeg vjernog pratioca, Mjesec. Ovu idilu i mir noćnog neba nažalost narušavaju Muskovi sateliti, tzv. „muskovci“ koji zbog svoje brojnosti postaju „neprijatelji“ astrofotografa, ali i astronoma jer ometaju pogled prema svemiru.

U nastavku pogledajte spektakularne fotografije i uživajte.

  

 Moja reakcija na članak je...
Vau
7
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime