NEVJEROJATNA “PREOBRAZBA” U TRI MJESECA Youtuber snimio Modro jezero od kada je presušilo do skoro rekordne visine vode

Donosimo VIDEO Modrog, Crvenog i Zelenog jezera...


Krško Modro jezero jedno je od najljepših hrvatskih jezera do kojeg vode uređene stepenice pa je ono za ljetnih mjeseci omiljeno kupalište. Često i presuši pa se na njegovom dnu tradicionalno igra nogomet.


Crveno jezero dobilo je ime po crvenim stijenama na rubu jezera. Ova kraška jama visoka je oko 528 metara, a dubina jezera je oko 281 metar što bi, prema nekim podatcima, moglo biti najdublje jezero u Europi. Crvenom jezeru zbog strmih litica koje ga okružuju nije moguće pristupiti.

Imotski je poznat po svojim prirodnim biserima Modrom i Crvenom jezeru, a sve popularnije odredište avanturista i gostiju je akumulacijsko jezero Ričice koje je poznatije kao Zeleno jezero.

Jezero se nalazi u blizini sela Ričice na sjeverozapadu Imotske krajine. Jezero napajaju rijeke Vrbica i Ričina. Nastalo je 1985. godine kada je izgrađena brana koja je trebala spriječiti prodore vode, a voda iz akumulacije je trebala biti za natapanje. Međutim, projekt nikad nije dovršen pa se na ovoj lokaciji stvorilo jezero.

Posljednjih nekoliko mjeseci imotsko je područje, kao i cijela regija, prošla kroz hidrološki ekstremno različita razdoblja. Do studenog smo imali ekstremnu sušu, a Modro jezero je krajem ljeta i na jesen presušilo čak dvaput. Od studenog su krenule kiše, a vrhunac kiša bilo je u prosincu i siječnju, kada su lokalno padali oborinski rekordi.

Ne samo da su se suha korita napunila, da su podzemne vode na maksimalnim kapacitetima, nego je i razina imotskih jezera iznimno visoka. Primjerice, Modrom jezeru nedostaje manje od 100 metara do izlijevanja.Obje situacije zabilježio je YouTuber EdoStuff Aviation koji je usporedio izgled imotskih jezera za vrijeme vrhunca suše i nedavno…Moja reakcija na članak je...
Vau
65
Haha
0
Hagić
7
Hmmm
2
Plač
0
Grrr
3
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime