NEVJEROJATAN PRIZOR: S naše obale snimio Italiju, snježne površine na Apeninima vide se kao “na dlanu”

Nad horizontom je "izronila" Italija, odnosno planinski masiv Apenina. Vidljivost je bila tako dobra da su se danju jasno mogla razabrati snijegom prekrivena područja


Nije rijedak slučaj da se Italija, točnije vrhovi Apenina, mogu vidjeti s obalnih planina naše strane Jadrana. U nekim situacijama, Apenini se mogu vidjeti čak s vrhova Dinarida južne BiH. Ovakvo što najčešće se javlja neposredno nakon (značajnog) slabljenja bure ili njenog prestanka, kada ona očisti zrak od vlage i smoga, pa vidljivost biva izvrsna. Osim toga, Apenini se s našeg obalnog gorja u pravilu vide neposredno nakon zalaska sunca, mada se rjeđe viđaju i za dnevnog svjetla.


Tako se s Kozjaka, Mosora, Biokova, Dinare… mogu vidjeti vrhovi Apenina udaljeni i preko 300 kilometara.

Zadarski fotograf Aleksandar Gospić jučer je usred dana snimio zaista fascinantan prizor s južnog Velebita, s Debelog Brda. Naime, nad horizontom je “izronila” Italija, odnosno planinski masiv Apenina. Vidljivost je bila tako dobra da su se jasno mogla razabrati snijegom prekriveni snježni vrhovi planina.

“Badnjak na Velebitu i uspon na Sveto Brdo (1751m) po danu nemoguće dobra vidljivost! Iza Zadra, Ugljana, Iža, Dugog otoka i Jadranske pučine uzdiže se 250km daleki Monte Vettore (2476m) u skupini Monti Sibillini u talijanskim Apeninima! Da se Apenini ovako jasno vide usred dana sa Velebita stvarno je rijetkost!” – opisao je autor svoju fascinantnu fotografiju.

U prednjem planu vidi se kopneni dio Dalmacije sa svjetlima zadarske zračne luke u desnom dijelu slike, te otoci zadarskog arhipelaga. Udaljenost Apenina od promatrača je nešto više od 260 kilometara.Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

14 KOMENTARI

  1. Šta ove gore budale govore?! U pitanju je telefoto objektiv koji se koristio za fotografiranje. Ako gore spomenute osobe ne znaju što je to, nek pitaju sveznajući Google.

  2. Nemoguće, pa iz ničega smo nastali, razvili se iz majmuna, živimo na kugli koja se vrti 1600 kmh ali to niko ne osjeti.
    Gdje je zakrivljenost vodene površine i zemlje ? Još će ispast da postoji Svemogući Bog, stvoritelj neba i zemlje, da smo mi njegova kreacija, i da živimo na nepomičnoj zemlji koju je on stvorio.
    Svašta

  3. kakvi glupi komentari nitko ne želi uključiti svoj mozak, svi vjeruju lažnim prorocima koji su pisali knjige iz zemljopisa!!! zemlja je okrugli disk prekriven nebeskim svodom koji djeli vode od voda!!! isto tako u Bibliji piše, kad se Isus molio u maslinskoj gori, vrag mu pokaže i ponudi sva prostranstva svijeta… kako je moguće pokazat sva prostranstva svijeta na lopti!!!???
    preobratite se ljudi i vjeruj te u Boga a ne u Vatikan!!!

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime