NEVJEROJATAN POTHVAT MLADE AMERIKANKE Isplivala dionicu od Splita do Visa!

Imamo novu plivačku zvijezdu!

Na rođendan velikog plivača pok. Veljka Rogošića, 15-godišnja je Amerikanka Edie Markovich isplivala dionicu od Splita do Visa. Upisala se u povijest hrvatskog plivanja, isplivavši dionicu od 54 kilometra, od Splita do Visa, za 18 sati, 47 minuta i 5 sekundi. Krenula je sa splitskih Kašjuna u utorak, u 18:40 sati a uplivala je između Stončice i Visa, na plažu Stenjalo.


Poveznica s Hrvatskom joj je njena baka iz Nerežišća s Brača. Za ovaj uspjeh imala je silnu potporu domaćih snaga, od vođe tima prof. Slavena Šitića, iskusnog daljinskog plivača, nekadašnjeg izbornika i trenera, preko Karle Šitić, koja je uskočila nekoliko puta u more, kada je bilo potrebno.

Na gumenjaku Colnago, pratnja su bili skiperi Duje Petrić i Ivan Perhat a cijelim putem kajakaš Darko Radović je odigrao veliku i značajnu ulogu te pomagao u održavanju pravca plivačici. Na pratećoj brodici imena „Roko“ bili su skiperi Ivan Doždor-Kljovo, Arsen Perhat i prof. Marijan Zujić, kap.d.pl.

U pratnji su bili još Nataša Šustić, kao pričuva za kajak, liječnik dr. Toni Lerotić koji srećom nije morao intervenirati, Grgur Prižmić te spasitelj Luka Marković.

Start na splitskoj plaži Kašjuni, doticanje rukom kamena na kopnu i početak plivačkog pothvata – Ovo je fantastičan pothvat, duga 54 kilometra borbe po danu te cijelu noć s vjetrom, valovima i s otvorenim morem. Još jedna simbolika, brodica istog imena „Roko“ bila je u pratnji Veljka Rogošića kada je on 4. srpnja 1975. godine otplivao od Visa do Splita, za 14 sati i 36 minuta.


Inače ova brodica dobila je ime po vlasnikovom sinu Roku Doždoru, sjajnom mladom sportašu, koji je osvojio mnoga odličja na prvenstvima u domovini i diljem svijeta u raznim borilačkim vještinama.

Mlada Edie se rodila trideset godina nakon veličanstvenog događaja Veljka Rogošića te ponovo ostvarila taj veliki pothvat, nešto fascinantno i veličanstveno. Inače cijeli pothvat su financirali roditelji mlade plivačice, bez sponzora i medijske pozornosti, tiho i skromno, kakva je i sama plivačica, piše Morski.hr.



U zadnjem momentu, mudrom odlukom organizatora pothvata i vođe tima Slavena Šitića, promijenjen je plan, da se pliva od Splita do Visa, zbog meteorološke situacije i najavljene prognoze vremena, što se pokazalo ključnim za ovaj veliki uspjeh. Kada je plivačica obaviještena o promjeni plana u zadnjem trenutku, izjavila je da joj je sasvim svejedno u kojem će smjeru plivati, jer je udaljenost jednaka, bez ikakvih zanovijetanja i postavljanja pitanja.

Stvorena je nova plivačka zvijezda, pred kojom je sjajna blistava budućnost, jer petnaest joj je godina tek. Čestitke mladoj velikoj plivačici Edie i cijelom njezinom timu i volonterima, koji su joj pomogli u ostvarenju ovog velikog plivačkog pothvata, koji će ostati dugo zapamćen.

Podsjetimo, hrvatska maratonka Dina Levačić dva puta je pokušala ostvariti ovaj pothvat, no nažalost morala je oba puta odustati.

Moja reakcija na članak je...
Vau
44
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime