NESTVARNI PRIZORI Ekipa planinara se probila do vrha Biokova: Nanosi snijega do tri metra!

Naša najviša obalna planina okovana je snijegom i ledom, a planinari su snimili fascinantne zimske prizore


Za nešto više od tri dana naći ćemo se točno na polovini klimatološke zime. Zima je do sada bila toplija od prosjeka i ekstremno kišna. Kada su u pitanju temperature zraka u Dalmaciji, prave zime do sada uglavnom nije bilo.


Ipak, u planinama je posljednjih desetak dana snijeg bio česta pojava, a snježni pokrivač je znatno narastao u svim predjelima iznad 1500 metara nadmorske visine.

Prema službenim podacima DHMZ-a, najviše snijega danas je izmjereno na Zavižanu, 141 centimetar. U Pargu ga ima 39, Ogulinu 27, Puntijarki 20, Gospiću 12 itd.

U planinama Dalmacije nema službenog mjerenja snijega od strane DHMZ-a, no prema informacijama planinara, visina snježnog pokrivača u najvišim predjelima Dinare, Kamešnice i Biokova prelazi metar.

Do zgrade Odašiljača i veza na Svetom Juri jučer se popela skupina planinara. Pri snažnom vjetru i temperaturi zraka od -8 Celzijevih stupnjeva osjet hladnoće bio je oko -20.

– Nanosi snijega su do oko tri metra – kaže planinar. Pogledajte kakvo stanje vlada na vrhu naše najviše obalne planine gdje će dodatno i to osjetno zahlađenje stići u drugom dijelu aktualnog tjedna.

Moja reakcija na članak je...
Vau
57
Haha
2
Hagić
7
Hmmm
3
Plač
3
Grrr
0
Molim?
3

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime