Domaći za, strani uglavnom protiv, kratak je sažetak po tko zna koje po redu inicijative u Hrvatskoj da trgovine ne rade nedjeljom. Najava križevačkog KTC-a kako će njihovi radnici ubuduće na taj dan ostajati doma s obitelji ponovno je, naime, uzburkala duhove, s obzirom na to da ni kod trgovaca koji su se donedavno protivili neradnoj nedjelji nema tko raditi.

Kao da počinje rat, iselili su se i radnici i njihove obitelji, kazao nam je svojedobno član uprave Pivac grupe Neno Pivac, a da je situacija sve gora, potvrđuju i prekjučerašnji signali s konferencije sindikata i poslodavaca u trgovini. Martin Evačić, predsjednik HUP-ove udruge trgovine, kaže nam kako članice nemaju jedinstven stav, no on kao predsjednik uprave NTL-a dijeli mišljenje domaćih trgovačkih lanaca Tommyja, Ultre, KTC-a, Konzuma, malih trgovaca… da je potrebno uvesti neradnu nedjelju, odnosno regulirati rad nedjeljom, piše Večernji list.

– Ljudi nas napuštaju baš zbog toga što moraju raditi nedjeljom. Jedno od prvih pitanja na razgovoru za posao je hoće li raditi nedjeljom – kaže Evačić. No kad rade svi drugi, teško se odvažiti na čin KTC-a, za kojega kaže da je hrabar, ali ne zna koliko je i pametan dok svi drugi rade i 3-4% nedjeljnog prometa često je prevaga ka pozitivnom poslovanju.

Ako mogu Austrijanci…

– Nitko nije za potpunu zabranu. Mislim da je dovoljno ostaviti 10 radnih nedjelja u godini po izboru svakog trgovca, a da ostale budu neradne. Fama je da nam turizam priječi da to uvedemo. U Austriji iza 14 sati u subotu ništa ne radi, nedjeljom baš ništa, a turistički su pet puta jači od nas. A mi smo veći pape i od pape – objašnjava, ističući kako država pažljivo treba razmisliti o varijanti koju Ustavni sud neće moći rušiti. Jedna od njih je i ta da se ozakoni da se nedjelja radniku plati 500% pa da se vidi kojem bi se trgovcu taj rad isplatio.

Dragan Munjiza, glavni izvršni direktor Lonije, slaže se da država treba regulirati rad nedjeljom kako je to u Sloveniji (viša cijena rada) ili Austriji (ograničeni broj nedjelja koje mogu biti radne). Loniji, kaže, odgovara i ograničenje rada nedjeljom po izboru, ali i totalna liberalizacije rada nedjeljom. No samo ako je u pitanju jednakopravnost svih subjekata u maloprodaji hrane.
– Gdje ima volje, ima i načina, pa ako konzultiramo (prepišemo) zakon iz Slovenije ili Austrije, nema šanse da zakon padne na bilo kojoj instanci. Trgovački lanci koji su u kapitalno stranom vlasništvu posluju i u tim zemljama i nemaju nikakvih problema, a posebice u svojim matičnim zemljama – Müller, dm, Eurospin, Spar, Kaufland, Lidl, BIPA, Bauhaus, TEDI, svi oni potječu iz zemalja gdje postoji nekakvo ograničenje rada nedjeljom, a Mercator koji je pridruženi član većinom ruske Fortenova grupe ostvaruje dobre rezultate u Sloveniji, nekoliko koplja bolje nego Konzum u RH – objašnjava Munjiza.

Nedjeljni promet u Loniji je 10-11% ukupnog tjednog prometa – i kada nitko ne bi radio nedjeljom (osim eventualno benzinskih postaja s organičenim asortimanom hrane) taj promet bi se disperzirao na ponedjeljke, subote većinom i petke bez dugoročnog gubitka ukupnog prometa. Ali tek nakon što se promijene navike kupovanja, za što je potrebno oko godinu dana, istaknuo je Munjiza, javlja Večernji list.

Demanti Lidla

U članku se navodi da: „Iz Lidla pak poručuju kako su oni protiv ukidanja rada nedjeljom“. Ovaj navod je neistinit. Naš stav je upravo suprotan, kao što se može isčitati iz našeg službenog odgovora novinarki. Odgovor koji smo 27.11.2019. poslali novinarki ovdje prenosimo u cijelosti: Lidl Hrvatska načelno nije protiv ukidanja rada nedjeljom. Međutim, smatramo da je nužan preduvjet donošenje odgovarajućih propisa od strane nadležnih tijela koji će predvidjeti jednake uvjete za sve trgovine te tako osigurati pošteno tržišno natjecanje.

Također, ova neistinita informacija dodatno je potencirana i istaknuta time da je u tekstu objavljena fotografiju predsjednika Uprave Lidla Hrvatska, Borisa Lozića, te ispod slike stoji iduća rečenica: „Nismo za ukidanje rada nedjeljom.“ Ne samo da je ova informacija neistinita, nego javnost dovodi u zabludu da je tu izjavu dao sam predsjednik Uprave, koji se osobno nikada ne potpisuje u izjavama medijima.

Demanti je službeno poslan Večernjem listu te je objavljen na idućoj poveznici:

https://www.vecernji.hr/vijesti/isprika-citateljima-i-lidlu-lidl-nije-protiv-ukidanja-rada-nedjeljom-1362594

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime