Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Nenad Bakić: Odmah treba otvoriti terase kafića i restorana

D.D. / Foto: Miroslav Lelas8. siječnja 2021. 18:40
Nenad Bakić
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Matematičar, investitor i analitičar Nenad Bakić na Facebooku je objavio svoju analizu u kojoj kaže da su se prihodi od restorana i kafića prelili u trgovačke lance.

Kaže da bi prvi korak Stožera trebao biti otvaranje terasa restorana i kafića.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Njegovu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Prihodi od restorana i kafića prelili se u trgovačke lance, epidemiološki značaj

1. Prije nekoliko je dana Ministarstvo financija objavilo pregled fiskaliziranih računa za prosinac (hvala Ivica Brkljača!) u kojemu su jako zanimljive stvari (link u komentaru).

Fiskalizirani računi u ugostiteljstvu, djelatnost "56 - Djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića" pali su prosincu u odnosu na prosinac prošle godine ogromnih 80% ili 840 mil. kuna.
Istvovremeno su računi u djelatnosti "47.11 - Trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito hrane, pića i duhana" porasli za 25%, za oko 860 mil. kn. (to su lanci kao Konzum, Lidl, Spar, Plodine ...).
Cijeli sektor G (Trgovina i popravak vozila) je malo pao, 5%, i čini se da u svim ostalim dijelovima sektora nema tako značajnih promjena. Najveća iduća promjena vidljiva u podacima - koji nisu kompletni - je u motornim vozilima, oko 300 mil. kn.
Usluge smještaja su pale 72%, za oko 140 mil. kn.
Naravno, ove usporedbe nisu cjelovite, jer ne gledaju cijeli kontekst, recimo pad u ugostiteljstvu je i u studenom bio ook 30%. Da je toliko pao u prosincu, pad bi bio oko 500 mil. kn. Detaljnu analizu napravite sami, ovo je samo uvod u temu...

2. Što se dogodilo?

Vidim nekoliko mogućih razloga:

- Čini se da su ljudi pohrili u trgovine koje su praktički kao robne kuće, u 'rekreativni shopping' kad je puno toga zatvoreno (za validaciju ove tvrdnje promislite o sebi). Kao podrška ovoj tvrdnji je da su računi u '472 - Trgovina na malo hranom, pićima i duhanskim proizvodima' (to su mali dućani) pali za 7%.
- Zatvoreni restorani i kafići znači više ugošćavanja doma i stoga kupnja hrane i pića. Iskreno, jeste li čuli da je itko opomenut za kršenje epidemiološke mjere o maksimalno 10 ljudi na privatnim skupovima?
- Nije se putovalo za praznike (većim dijelom si to mogu priuštiti imućniji), pa je bilo više bogatijih proslava doma.

3. Efekti

Umjesto oko milijardu prihoda u ugostiteljstvu i turizmu, trgovački lanci su prihodovali oko 850 milijuna kuna.
Stvorena vrijednost (plaće, porezi, dobit) u ugostiteljstvu je daleko veća. Pirmjerice, jedan od većih restorana u Zagrebu je 2019. za plaće izdvojio 40% troškova, jedan od vodećih lanaca oko 6%. Efektivna porezna stopa ovog restorana je bila veća, valjda lanci imaju neke velike porezne štitove.
Osim ovoga učinka, država plaća ugostiteljima plaće, ne znam kolii je to trošak trenutno.
Trajni učinci su sigurna propast mnogih ugostitelja, stoga manje plaće u tom sektoru, manja konkurencija i skuplje usluge građanima i tako dalje, o psihosomatskim i drugim učincima na zdravlje radnika i poslodavaca valjda ne moram govoriti. Bit ću toliko osoban i reći da je meni možda i najomiljeniji ugostitelj preminuo od moždanog udara, kažu iz njegove okoline 'od stresa'. Jako dobar čovjek.

4. Epidemiološki efekti

Ako je zaista po kućama puno više druženja, onda je negativni epidemiološki učinak možda i veći nego pozitivni kroz zatvaranje restorana i kafića, s obzirom na puno bolje (u prosjeku) epidemiološke uvjete u restoranima i kafićima. Osobno, ugošćavali smo i bili ugošćavani doma, kad bismo u normalnim okolnotima išli u restoran.
Anegdota: Prijatelj mi kaže da nije mogao naći led na 4 benzinske i onda tek u jednom lancu našao zadnje vrećice. Trgovac mu je rekao 'Pa ne mislite valjda da samo Vi imate party?'

Smatram da bi kao prvi korak, s obzirom na epidemiološku situaciju, otvaranje terasa restorana i kafića bio pravi korak.
Napominjem da Njemačka ima već 2 i pol mjeseca zatvorene kafiće i restorane (i ukupne mjere uvedene krajem listopada su strože od ovih naših, a sada su već par tjedana u baš teškom lockdownu), a imaju groznu episituaciju, primjerice danas rekordni broj umrlih, skoro 1200. Irska je opet zatvorila kafiće i restorane prije više od 2 tjedna i ima katastrofalnu situaciju. Ne razumijem kakav moraš biti 'znanstvenik' da tvrdiš da to kod njh ne radi, a kod nas obara epidemiju za 0 ili -2 dana?! Mogli bismo izvoziti patent 'zatvorite kafiće, restorane i dječji sport i ne morate lockdown' ... to bi mogli raditi ovi naši uvezeni znanstvenici u svojim državama, da ih se malo riješimo.

NAPOMENA: Oslanjam se na službene podatke MinFin o fiskalizaciji, ako oni nisu točni, ni ova analiza nije točna!

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Advent u Otoku i ove godine donosi toplinu zajedništva, blagdanski duh i raznovrsnu zabavu
1
min
Advent u Otoku i ove godine donosi toplinu zajedništva, blagdanski duh i raznovrsnu zabavu
SVEČANO OTVORENJE IZLOŽBE BRANKA MODICA “ŽIVOT POSLIJE ŽIVOTA” U RIMU Primjer izvrsne kulturne suradnje između Splita i Rima
7
min
SVEČANO OTVORENJE IZLOŽBE BRANKA MODICA “ŽIVOT POSLIJE ŽIVOTA” U RIMU Primjer izvrsne kulturne suradnje između Splita i Rima
Na čelu TZ Kaštela je skoro dva desetljeća. Nada Maršić o uspjesima, razvoju turističke ponude i projektima u budućnosti
22
min
Na čelu TZ Kaštela je skoro dva desetljeća. Nada Maršić o uspjesima, razvoju turističke ponude i projektima u budućnosti
Jedan nogometni klub iz Splita dobit će novi umjetni travnjak na igralištu. Odabran je izvođač, a sve će koštati nešto više od 90.000 eura
31
min
Jedan nogometni klub iz Splita dobit će novi umjetni travnjak na igralištu. Odabran je izvođač, a sve će koštati nešto više od 90.000 eura
“Tri sestre, ja”: Intimno svjedočanstvo o glumačkom stvaranju Borisa Liješevića gostuje u HNK Split
44
min
“Tri sestre, ja”: Intimno svjedočanstvo o glumačkom stvaranju Borisa Liješevića gostuje u HNK Split
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    14. prosinca 2025. 19:15
  • Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    14. prosinca 2025. 22:30
  • Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    14. prosinca 2025. 18:01
  • Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    14. prosinca 2025. 22:46
  • Stanovnici Sirobuje ogorčeni: "Kvart se pretvorio u parkiralište i zahod za pse"
    Stanovnici Sirobuje ogorčeni: "Kvart se pretvorio u parkiralište i zahod za pse"
    14. prosinca 2025. 19:50
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.