Važnost sportskih treninga u svakodnevnom životu danas je nužno prihvatljiva činjenica koja se nameće kao imperativ kako za djecu tako i za odrasle.

Porazni podaci koji govore da je sve više djece u Hrvatskoj pretilo i da kod istih veći interes vlada za igranjem raznih kompjuterskih igrica, a manje za kretanjem u prirodi ili bavljenjem bilo kakvim sportom, nužno obvezuje na dodatnu edukaciju roditelje i djecu kao i sve odgovorne iz šire društvene zajednice u osiguravanju svih uvjeta u rješavanju ovog problema te poticanje djece i mladih na bavljenje sportom.

Danas se u svijetu sportom bavi milijuni ljudi, sport je sastavni dio života i bavljenje sportom simbol je zdravog života. Koliko god je važno danas roditelju da se uklopi u djetetove afinitete ili želje za određenim sportom, nužno je da mu bude podrška i poticaj u tom smislu, jer osim sportskog dijela, tjelesni razvoj doprinosi i mentalnom razvoju djeteta gdje uči nove vještine i znanja, uči o (samo)disciplini i određenim pravilima ponašanja, a ujedno pomaže i njegovoj bržoj društvenoj socijalizaciji odnosno asimilaciji.

Jednako tako, mnogi odrasli danas zbog brzog tempa i načina života nemaju se kad baviti sportom, a što je generalno pogrešno razmišljanje jer je i sama preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da je nužno baviti se bilo kakvim sportom upravo zbog već navedenih razloga kao što su zdravlje ali i bolja koncentracija, veće samopouzdanje, mentalna stabilnost i općenito antistresni način života. Naime, kroz treninge (bilo rekreativne ili profesionalne), sigurno ćemo popraviti svoje općenito zdravstveno stanje ali i poboljšati svoj izgled a sve to treba pratiti adekvatan način prehrane odnosno pravilan balans između treninga i prehrane (opet ovisi o vrsti i načinu treninga).

U današnjem žrvnju posla i svih obaveza koje nam svakodnevnica nameće te slijedeći trendove sa Zapada, sve više se preporučuje i prakticira nekoliko vrsta treninga poput Insanity-a i HIIT-a u kombinaciji s nekim od borilačkih vještina (boks, jujitsu, hrvanje, itd.).
Insanity je inače jedan od najtežih oblika treninga – kružni trening koji za otpor koristi samo tjelesnu težinu bez utega i nekako se jako dobro uklapa u svakodnevni ubrzani način života, jer je kratak, dinamičan i brz (pod pretpostavkom da smo usavršili sve vježbe traje od 30 do 60 minuta, ovisno o programu i vremenu koje imamo na raspolaganju tako da se može odraditi i doma), namijenjen je iskusnim vježbačima te se ne preporučuje početnicima dok ne savladaju osnove i koncept treninga.

HIIT (hight intesitive interval training) trening je također odličan kratak i dinamičan kružni trening sa ili bez utega, sa girjom/ama, konopcem, TRX trakom te suštinski odličan trening se može odraditi u rasponu od 15 do 25 minuta dok svaki trening može biti različito koncipiran, ovisno o raznim subjektivnim i objektivnim faktorima.

U kombinaciji s nekim borilačkim elementima, sve navedeno je odlična platforma kako za početnike tako i za napredne vježbače da steknu rutinu kontinuiteta (nastavka) treniranja, slijedeće pri tome nekakve nove trendove ali prvenstveno vodeći računa o svome zdravlju.
U konačnici, kako je djeci važno da osvoje svoje medalje i teže što boljem rezultatu, tako i za odrasle bavljenje sportom utječe na razvoj upravljačkih vještina i pripomaže uspješnosti stvaranja lidera u samom poslovnom okruženju. U poslu oni se većinom ističu u samopouzdanju, odlučnosti, spremnosti prihvaćanju rizika, samopoštivanju, disciplini, odgovornosti i postavljanju ciljeva.

Sve u svemu, važnost sportskih treninga u svakodnevnom životu je izrazito važna u svim segmentima i početi trenirati nikad nije kasno!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime