Francuska salata vrijedna 21,99 kuna. Pustimo sad razne Todoriće i Agrokore, Janafe i Kovačeviće, vreće s gotovinom, puste nekretnine, umjetnine, brojače novca i firme registrirane na užu i širu rodbinu…

Iako je to problem svih problema u samostalnoj Hrvatskoj, vjerojatno se nikad (ili barem ne brzo i učinkovito) neće riješiti dok god se pravosuđe zaozbiljno ne počne baviti takvim slučajevima.

A dio razloga zašto neće, leži i u francuskoj salati iz uvoda… Početkom siječnja 2018. godine je Valentino J. uhićen zbog krađe pakiranja rečene salate vrijedne 21,99 kuna u splitskom Super Konzumu. Pa je završio na Općinskom sudu u Splitu gdje je 1. lipnja ove godine donesena nepravomoćna osuđujuća presuda: dobio je godinu dana zatvora uvjetno, s rokom kušnje od četiri godine.

Međutim, slučaj je došao do Županijskog suda u Zagrebu, po žalbi optuženog, pokazalo se s pravom. Jer viši sud (iako je u ovom predmetu odlučivalo vijeće za mladež, nekako se stječe dojam da bi Županijski sud u Zagrebu trebao raspravljati o ozbiljnijim stvarima od francuske salate vrijedne 21,99 kuna) je oborio presudu kao krušku. Ukratko, zbog bitnih povreda Zakona o kaznenom postupku (između ostalog, prvostupanjski sud nije uzeo obranu mladića) naloženo je ponovno suđenje!

Zanimljivo, viši sud je u svojoj odluci još napomenuo i kako Općinski sud treba “posebno obratiti pažnju na namjeru optuženika. Doslovno stoji naputak, bitan zbog kvalifikacije zločina:

“Je li zbog jednog pakiranja francuske salate vrijedne 21,99 kuna optuženik odgurnuo zaštitara kako bi zadržao tu francusku salatu ili je namjera optuženika bila da pobjegne i ne bude zadržan po zaštitaru u trgovini Super Konzum.”
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime