Posljednjih dana u medijima su se pojavili napisi o stotinjak nepoznatih letećih objekata koji, navodno, kruže iznad srednje Dalmacije.

Nije trebalo puno vremena da dođe do histerije pa su neki uzeli telefon i ‘zavrtili’ 112 – broj za hitne službe – kako bi doznali ima li nešto među zvijezdama.

Postoje li mali zeleni zainteresiralo je i nadležne pa je tako policija poslala patrole da pregledaju nebesa. U moru zahtjevnih i opasnih zadataka, moramo priznati, gledanje u zvijezde bio je posao iz snova.

Naravno, na pravi show su zakasnili. Ono što se zapravo dogodilo bio je prelet treće grupe od 60 Starlink satelita, lansirane 7. siječnja ove godine na inicijalnu visinu od oko 280 kilometara iznad površine.

Sateliti su još uvijek gusto grupirani dok se pomoću vlastitih ionskih motora polako penju na konačnu orbitu od 550 kilometara visine, jureći brzinom od oko 28.000 km/h. Nakon što se pozicioniraju, više neće biti toliko uočljivi te će se ravnomjerno rasporediti oko cijelog opsega planeta Zemlje.Starlink je buduća konstelacija od 12 tisuća satelita koja bi trebala pružiti globalnu pokrivenost širokopojasnim internet signalom, a investitor je američka svemirska kompanija SpaceX koja ih lansira na vlastitoj raketi Falcon 9.

VEZANI SADRŽAJ


1 KOMENTAR

Comments are closed.