Točno nas dva tjedna dijeli od početka kalendarskog proljeća. Rano proljeće već se neko vrijeme osjeća u zraku. Danas su temperature zraka u Dalmaciji ponovno bile znatno više od uobičajenih za ovo doba godine. Tako su temperature zraka u ranim popodnevnim satima većinom do toplih 18 stupnjeva.

Temperature zraka u Dalmaciji u 14 sati (Pljusak.com)

Jučerašnja slaba kiša nije ublažila sušno razdoblje iza nas, no sudeći prema prognostičkim materijalima nešto više kiše očekuje nas u ostatku mjeseca.

Mogući problemi u prometu morem

Nakon tihog jutra popodne je zapuhalo slabo jugo koje će do večeri ojačati. Bit će uvod u najvjetrovitiji dan tjedna, četvrtak, kada će jugo cijeli dan imati olujne udare, a na moru su mogući udari preko 100 km/h. Zbog snažnog juga mogu se očekivati problemi u prometu morem. Četvrtak će biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom i suh. Cijelog dana bit će toplo, većinom od 14 do 19°C.

Petak donosi promjenjivo vrijeme. Bit će djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom, a osobito je u drugom dijelu dana moguća povremena kiša. Jugo će danju sve više slabiti. Zadržat će se toplo.

Kiša u noći na subotu pa uglavnom suh i topao vikend

Glavnina kiše past će u noći s petka na subotu. Ponegdje je moguća grmljavina, a lokalno će pasti preko 20 litara kiše po kvadratnom metru.

U subotu još rano ujutro promjenjivo s kišom, ali će već tijekom jutra nastupiti stabilizacija vremena pa će veći dio dana biti pretežno ili djelomično sunčano i suho. Puhat će slab vjetar različitih smjerova. Toplo, u mnogim krajevima oko 20 stupnjeva! Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i većinom suho bit će u nedjelju. Zadržat će se toplo.

Zahlađenje u ponedjeljak

Već u ponedjeljak ožujak bi mogao pokazati svoju vrlo prevrtljivu ćud. Sa zapada će nam stići novi poremećaj koji donosi jače naoblačenje, povremeno uz kišu. U početku će biti toplo uz južinu, ali se u drugom dijelu dana očekuje postupno okretanje vjetra na buru i tramontanu što će biti prva marčana bura. Donosi pad temperature zraka, kiša će u planinama prijeći u snijeg, a snijeg je čak moguć i u nekim područjima Zagore. Popodne bi moglo biti 15-ak stupnjeva hladnije u odnosu na nedjelju!

Očekivana sinoptička situacija u noći s ponedjeljka na utorak (ECMWF / MeteoCiel)

Sljedeći tjedan će općenito biti hladniji i promjenjiviji od aktualnog.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime