Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ne bacajte ulje iz konzerve sa tunjevinom, postoji sjajan način da ga iskoristite

Ako imate riblje konzerve pri ruci, dobro razmislite prije nego što izlijete tu tekućinu u odvod
D.D. / Foto: D.D.17. kolovoza 2024. 09:53
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Ako ste ljubitelj konzervirane tune u ulju, vjerojatno ste često višak tekućine iz konzerve izlili u odvod ili bacili u kantu za smeće. Međutim, umjesto da ga se riješite, ostatke ulja od tune možete iskoristiti za prženje luka. Ovo ulje možete koristiti i za prženje jaja i drugih jela.

Kada ovu tekućinu koristite kao zamjenu za uobičajene masnoće poput maslaca ili maslinovog ulja, imat ćete ukusniji ručak. Dok tuna stoji u ulju u konzervi, okusi ribe daju ulju slan okus, piše N1.

Savjeti za pripremu: Kako rezati i pržiti luk

Ne postoji ograničenje u načinu rezanja luka za ovaj trik. Možete ga nasjeckati, narezati na kockice ili ostaviti na duge trakice – uvijek ćete dobiti taj dašak slanog okusa.

Nakon što luk maknete s vatre, ovaj ekstra aromatični luk može dobro pasati u sendviču, kao sastojak drugih recepata poput umaka, ili ga jednostavno možete jesti takav kakav jest – bez dodataka.

Stvari koje treba znati o prženju luka na ulju od tune

Konzerva tunjevine ne dolazi s puno ulja, obično samo nekoliko žličica. Stoga je ovo često savršena količina za prženje povrća, iako je možete razrijediti drugim uljem ako vam treba više. Samo imajte na umu da će to također razrijediti okus tune, čineći okus mnogo suptilnijim.

Još jedna stvar koju treba napomenuti je da nije sva tuna pakirana u istu vrstu ulja. Iako će glavna nota okusa, bez obzira na vrstu, biti slan okus ribe, vrsta ulja ipak može utjecati na vaše kuhanje. Neke od najčešćih vrsta ulja u kojima ćete pronaći tunu su biljno, sojino, suncokretovo i maslinovo ulje.

Maslinovo ulje može dati više puterasti, travnati okus, dok su sojino i biljno ulje neutralnije i omogućuju da se okus slane infuzije tune više istakne.

Druge vrste ribljih konzervi

Ne možete koristiti samo ulja od tune – i druge riblje konzerve često dolaze pakirane u ulju. Poput tune, tekućine će dati juhasti okus koji može prodrijeti u vaš luk.

Na primjer, dagnje u konzervi imaju sladak, pomalo slatkast, zemljani okus. Kada ih kupite pakirane u ulju, možete hrani koju pržite dati te slasne note.

Drugi izbor mogu biti konzervirani inćuni. Ova vrsta ribe ima primjetnu umami aromu, a ulje u kojem je pohranjena može luku i ostaloj prženoj hrani dati zemljani, slankasti puni okus.

Drugi sličan izbor mogu biti sardine u konzervi, koje također imaju prilično slan, umami okus.

Možete se čak i poigrati s uljem konzervirane skuše. Skuša već ima dosta jaku aromu, a ulje je blaža alternativa ako želite nešto neutralnije.

Bilo da se držite ulja od tune ili se odlučite za nešto drugo, ako imate riblje konzerve pri ruci, dobro razmislite prije nego što izlijete tu tekućinu u odvod!

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
8
Haha
3
Nice
0
What?
2
Laž
0
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Sveti Nikola dolazi u Božićno selo Gornji Dolac!
12
min
Sveti Nikola dolazi u Božićno selo Gornji Dolac!
Drugi dan konferencije Sigurnost povijesnih gradova: naglasak  na korporativnoj sigurnosti, kritičnoj infrastrukturi i zaštiti luka
21
min
Drugi dan konferencije Sigurnost povijesnih gradova: naglasak na korporativnoj sigurnosti, kritičnoj infrastrukturi i zaštiti luka
Sjećanje na Zdravku Krstulović: 22 godine bez najveće splitske glumice
33
min
Sjećanje na Zdravku Krstulović: 22 godine bez najveće splitske glumice
U ponedjeljak kreću radovi u jednoj solinskoj ulici, pogledajte kako će se prometovati
55
min
U ponedjeljak kreću radovi u jednoj solinskoj ulici, pogledajte kako će se prometovati
Besplatne STEM radionice za učenike u Splitu i Sinju: počinju prijave za 10. i 11. ciklus programa FAUST
1
sat
Besplatne STEM radionice za učenike u Splitu i Sinju: počinju prijave za 10. i 11. ciklus programa FAUST
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.