Navala na Mosor: Stotine izletnika na planinarskom domu, među posjetiteljima i turisti!

Lijepo vrijeme ovog vikenda iznamilo je u prirodu brojne izletnike i planinare

Iako je kalendarsko proljeće počelo prije više od pola mjeseca, tek je aktualni vikend donio pravo proljetno vrijeme diljem Dalmacije, uz obilje sunca i prvo jače zatopljenje ove godine.


Sunčan vikend mnogi su iskoristili za boravak u prirodi ili na otvorenom, a puno je onih koji su stabilno i toplo vrijeme odlučili provesti na planinama.

Prava navala planinara i izletnika tijekom subote i nedjelje bila je na brojnim dalmatinskim planinama poput Biokova i Kozjaka, a osobito puno posjetitelja bilo je na Mosoru. Dok je ova planina još samo prije 2 tjedna bila prekrivena snijegom, sada je vladao pravi proljetni ugađaj, a čak na vrhu planine moglo se ugodno boraviti u kratkim rukavima.

Prvi put u Hrvatskoj i odmah – na Mosor

Na planinarskom domu Umberto Girometta u dva dana vikenda boravilo je nekoliko stotina posjetitelja. Planinari, izletnice, pripadnici planinarskih škola, pa čak i turisti… svi su oni uživali u blagodatima lijepog vremena na planini.

U kratkom razgovoru sa Cindy (42) iz Belgije, otkrila nam je da je tek jučer sletjela prvi put u Hrvatsku, na zagrebački aerodrom. Stigla je u Split, a od svega joj je najzanimljivija ponuda bila ona da se popne na Mosor.

– Drago mi je da smo pogodili pravo vrijeme, ugodno je toplo, u Belgiji smo se u ožujku čudili putem interneta da je u Dalmaciji padao snijeg. No sada je pravo proljeće i baš uživamo. Nakon Mosora posjetit ćemo Šibenik, NP Krka, Zadar… – kazala nam je Cindy koja ja na Mosoru boravila sa suprugom i dvoje djece.


Da se radi o izrazito posjećenom vikendu na domu potvrdio nam je domar Špiro Gruica.

– Nije nas iznenadio broj ljudi jer je vrijeme lijepo, a nekoliko planinarskih škola najavilo je svoj dolazak. Hrane i pića je bilo za sve. Umorili smo se, ali bitno je da su svi zadovoljni – kazao nam je kratko domar Gruica.Ostaci snijega

Mi smo osim planinarskog doma posjetili dva mosorska vrha – Vickov Stup i onaj najviši, Veliki Kabal. Oko Kabla naišli smo na ostatke snijega iz ožujka, ali i on će ovih dana postati prošlost. S vrha “puca” sjajan pogled na Split, otoke, Zagoru, planine susjedne BiH. Uostalom, uvjerite se u priloženoj fotogaleriji…

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0