NASTAVLJA SE RASIPANJE “CENTRA” Pranić okrenuo leđa Orešković: “Razočaran sam, možda više od drugih”

Gradonačelnik Vrgorca napustio STRIP: "Umjesto širine i okupljanja, jednoumljem se pokrenula erozija!"

Nastanak stranke Centar, u kojoj su (do lokalnih izbora) supredsjednice Marijana Puljak te Dalija Orešković, nastavlja izazivati tektonske promjene na političkoj sceni. Pogotovo onoj lokalnoj – posljednji u nizu istaknutih imena koji nisu zadovoljni, eufemistički rečeno, fuziranjem Pametno i Stranke s imenom i prezimenom je Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca, koji je odlučio napustiti STRIP. Pojasnio je odluku za DalmacijaDanas…

POLITIČKI OBRAT U DALMACIJI Stvara li se široka koalicija u Splitu i županiji kojoj je cilj s vlasti svrgnuti HDZ i HGS?


– Kao jedan od inicijatora osnivanja „stranke s Imenom i Prezimenom“, koja je u hrvatski politički prostor trebala donijeti prijeko potreban drugačiji pristup i sustav vrijednosti, osjećam potrebu i moralnu obvezu javno progovoriti. Kao temelj izgradnje nečeg stvarno drugačijeg, konstruktivnog i uključivog, ova je ideja podrazumijevala visoku razinu dijaloga i uvažavanja različitih mišljenja, a jednoumljem je pretvorena u tek još jedan slučaj uobičajene političke prakse – rekao je Pranić i dodao:

– Ovakav oblik udruživanja stranaka predstavlja klasičan oblik netransparentne, dirigirane unutarstranačke demokracije, odnosno manipulacije koja se prekriva u javnom prostoru PR-om. U konačnici, nije ispoštovan ni interni dogovor da će se, nakon izbora, održati izborna skupština u kojoj će sudjelovati svi koji su dali svoje ime i prezime, bili STRIP-ovi kandidati na koalicijskoj listi. Odluka o ujedinjavanju stranaka, ne samo da je donesena bez njihovog sudjelovanja u odlučivanju, već je, kao takva, u suprotnosti s odredbama važećeg statuta stranke. I tako osobe, koje se u javnom prostoru zalažu za snažnu vladavinu prava i poštivanje normi, krše temeljne akte i demokratske principe u vlastitoj stranci, na čijoj su listi izabrane u Sabor RH.

Pranić navodi kako je Stranka s Imenom i Prezimenom stvarana kao nacionalna platforma.

– Jedno od temeljnih načela bio je dogovor da sama stranka neće sudjelovati u lokalnim izborima, niti će osnivati klasične podružnice, već će svoju programsku strukturu usmjeriti na razvijanje kvalitetnih nacionalnih javnih politika. Umjesto toga, krenulo se smjerom klasičnog strančarenja – poručuje i dodaje:– Nažalost, nije došlo ni do kakvog okrupnjavanja na centru, već samo do stapanja osobnih ambicija pojedinaca, pri čemu su idejni tvorci pogazili sve principe koje inače tako glasno zastupaju. Svjedoci smo iščlanjivanja mnogih istaknutih članova splitske podružnice „Pametnog“, a među onima koji su s liste STRIP-a sada ušli u „Centar“, baš i nema istaknutih imena prepoznatljivih široj javnosti. I tako se, umjesto širine i okupljanja, jednoumljem pokrenula erozija.

Nikad nisam bio pobornik takve politike, i osobno sam razočaran ishodom ove priče, možda više nego itko od uključenih. No, unatoč svemu, idemo dalje, drugim putem! Nastavljamo s pripremama za lokalne izbore, na kojima se može očekivati i uključivanje većeg broja nezavisnih pojedinaca, koji će obogatiti političku scenu. Uz zajedničke ciljeve, progresivne stavove i dijalogom bi trebalo doći do šireg okupljanja na lokalnoj, a zatim (ili moguće) i na regionalnoj razini – zaključio je Pranić. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
3
Haha
4
Hagić
2
Hmmm
3
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime