Nakon što dosadašnji razgovori vlade i školskih sindikata nisu doveli do dogovora kojim bi završio štrajk prosvjetara danas traje novi krug pregovora. U Banske dvore pozvani su predstavnici sindikata koji i dalje ne odustaju od svojih zahtjeva za povećanjem koeficijenata.

Ovo je četvrti sastanak na kojem su čelnici svih školskih sindikata. S druge strane je premijer Andrej Plenković i četiri ministra (obrazovanja, financija, uprave i rada) te premijerovi savjetnici.

– Vlada je pripremila novu ponudu, službeno je potvrđeno u Banskim dvorima javlja reporterka HRT-a Sunčica Findak koja prati razgovore. A je li ona prihvatljiva sindikatima doznat će se nakon sastanka.

Findak javlja i kako se sastanak često prekida zbog konzultacija jedne i druge strane.

– Svi očekuju mnogo od ovog sastanka, kažu da je ovo sastanak odluke, a tjedan koji slijedi tjedan raspleta. Situacija je alarmantna, sutra je 16. dan kako učenici nemaju redovito nastave i svi se nadaju da će vladinom ponudom sindikati biti zadovoljni, da Vlada neće morati posezati za represivnim mjerama kao što je primjerice zabrana štrajka te da će učenici napokon sjesti u školske klupe, javlja reporterka HRT-a Sunčica Findak koja prati razgovore u Banskim dvorima.

– Treba zaustaviti i dezinformacije koje kruže u javnosti da je zbog velikog broja dana štrajka ova nastavna godina upitna i da će se morati ponavljati. To nije točno. Zakon o odgoju i obrazovanju ne poznaje tu mogućnost, poznaje samo mogućnost nadoknade, dodala je.

Divjak: Apeliram na sve da danas bude taj dan da se konačno dogovorimo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je uoči sastanka da zaostaci u školama zahtijevaju brza i hrabra rješenja te apelirala na sve sudionike da ovo bude dan konačnog dogovora.

– S obzirom na to da je nedjelja i da je ovaj sastanak sazvan tako da imamo mogućnost, prije svega, naći brza i hrabra rješenja, da učenici čim prije krenu u školu, u tom smjeru trebamo svi raditi, izjavila je Divjak ispred Banskih dvora.

– Apeliram na sve da danas bude taj dan da se konačno dogovorimo. Vidjeli ste i sami da su zaostaci u školama takvi da iziskuju brza i hrabra rješenja, rekla je ministrica, koja će sudjelovati na sastanku zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Stipić: Nadam se da je ta ponuda značajno drugačija

– Sindikate nitko nije uspio razjediniti pa neće ni danas, poručio je Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod uoči sastanka te naglasio da su jedinstveni u svom zahtjevu. Nada se da ih nisu zvali zbog nečeg što im se već nudilo.

– Nedjelja je popodne, nadam se da je ta ponuda značajno drugačija, poručuje.

Koeficijent – ključna riječ koja može zaustaviti štrajk

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, rekao je uoči sastanka da je Vlada pozvala na sastanak i očekuju i vjeruju da Vlada ima ponudu za koju smatra da je dovoljno dobra da sutra počne nastava.

– Koeficijent je ključna riječ koja može zaustaviti štrajk, poručila je čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

 

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime