Nakon 28 godina britanski ratni reporter Paul Davies opet u Dubrovniku

Ovaj put - snima priču o tome koliko se Dubrovnik promijenio poslije rata

Foto: HRT

Britanski ratni reporter Paul Davies koji je 1991. iz opkoljenog Dubrovnika – izvještavao za ITN, vratio se u grad nakon 28 godina.


Ovaj put – snima priču o tome koliko se Dubrovnik promijenio poslije rata, prisjećajući se ratnih strahota o kojima je svjedočio i na Haškom sudu.

Paul Davies sjeća se svakog detalja svog jednomjesečnog boravka u opkoljenom Dubrovniku.

– Bio je to jednostrani rat, to sam odmah shvatio. Upoznao sam turističke djelatnike, konobare, recepcionare, morali su uzeti puške, i to većinom lovačke, dok su s druge strane bili borbeni zrakoplovi, brodovi i tenkovi, govori.

– Mi smo tek kad je Paul otišao, shvatili što je on nama tad značio. To je značio prozor u svijet, on je bio naša informacija koja je prenesena u svijet, koju mi nismo mogli drukčije prenijeti – rekao je dubrovački branitelj Božo Burić.

Kad nije mogao drugačije, snimke iz odsječenog Dubrovnika slao je gliserima Odreda naoružanih brodova. Prema nekim tvrdnjama, njegovi su izvještaji potaknuli čelnike svjetskih velesila da izvrše pritisak na vodstvo Srbije, što je rezultiralo višednevnim prekidom vatre.– Čuo sam tu priču, sviđa mi se. Ali ne mogu preuzeti tolike zasluge. Moja uloga u svemu nije bila velika, ali ako je imalo spasila ovo posebno mjesto od dodatnog razaranja, vrijedilo je – govori Davies.

Počast, kako kaže, najvažnijem novinarskom zadatku u karijeri, odaje snimanjem priče o svojoj posebnoj vezi s gradom, u čemu mu pomaže i sin. Tek nakon toga mirno može otići u mirovinu, piše HRT.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime