Nacionalni stožer na redovnoj konferenciji za novinare objavio je najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Posljednja 24 sata evidentirano 9 novih bolesnika, ukupno 2196 pozitivnih. Od jučer je preminuo bolesnik iz Koprivnice, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Trenutno je u Hrvatskoj 1784 oporavljenih osoba, što je 20 više nego jučer.

Među pozitivnima je sedam osoba s Brača, a dvije su osobe iz Brodsko-posavske županije, kontakti su već ranije oboljelih.

Ministar Davor Božinović nije htio komentirati ostavku ravnateljice doma u Koprivnici, kao ni izostanak ostavke ravnatelja splitskog doma, Ivana Škaričića.

Alemka Markotić je najavila da će vrlo brzo predstaviti studiju kojom će se objasniti koja vrsta testova će se moći koristiti.

Na pitanje o glasanju osoba iz samoizolacije, Krunoslav Capak je rekao da ne vidi razlog da oni glasaju na daljinu. “Ljudi koji su u samoizolaciji nisu bolesni, nego su bili u kontaktu s nekim pa su pod povećanim rizikom da budu pozitivni. Mislim da nije problem organizirati da oni glasaju na daljinu, ali se ne razumijem baš u to. Ne bi bio ni problem da dođu glasati s maskom”, rekao je Capak.

Dodao je da su baš danas razgovarali o tome mogu li učenici pristupiti maturi iz samoizolacije. “Zaključak je da djeca trebaju pisati maturu jer su to zdrava djeca. Ako imaju masku, mogu pisati maturu”, rekao je Capak.

Novinare je zanimalo koja je razlika između Brača i Murtera, otoka koji je bio u karanteni, Capak je rekao da je Stožer Murtera tražio takve mjere.

Referirajući se na porast slučajeva u Wuhanu, Markotić je rekla da takva situacija može biti i kod nas.

“Kad se opustimo on pošalje upozorenje da je tu. zadnje upozorenje je Brač, ulazak iz Švedske, iz Njemačke… Moramo ostati odgovorni, ne smijemo smanjivati distancu. Danas vidim ispred jedne banke 70+ naše sugrađane koji stoje na nekih 30 centimetara. Ne smijemo se opuštati, ne znači da ne može biti novih zaraženih, pustili smo promet između županija”, rekla je Markotić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime