20:00 – Oglasilo se Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Priopćenje pročitajte u nastavku:

“Brodovi u potrazi za nestalim pomorcima Bourbon Rhodea preusmjereni na temelju satelitskih snimaka Europske agencije za pomorsku sigurnost

Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA), koja se na zahtjev hrvatske Vlade uključila u potragu za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode potonulog usred Atlantskog oceana 26. rujna 2019., danas je uz pomoć satelitskih snimaka, kojima raspolaže, obavijestila da je uočen objekt koji bi po dimenzijama mogao odgovarati jednoj od splavi za kojima se traga.

No zbog tehničkih ograničenja snimanja iz satelita te vremenskog odmaka nakon obrade snimaka, to nije moguće potvrditi dok to brodovi na lokaciji ne utvrde.

Stoga su koordinate objekta proslijeđeni francuskom regionalnom stožeru za operacije spašavanja (CROSS) na Martiniqueu, koji je preusmjerio brodove koji se nalaze u blizini na tu lokaciju, budući da bi iz Martiniquea prvi brodovi stigli na lice mjesta za tri do četiri dana.
Sve naše nadležne službe i diplomatske aktivnosti u potpunosti su koordinirane i angažirano rade na pronalasku nestalih pomoraca, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u stalnoj je vezi s obitelji kapetana Miškića.

U popodnevnim satima, na zahtjev ministara vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana i Ukrajine Vadyma Prystaika, veleposlanici dviju zemalja održali su na tu temu sastanak s političkim tajnikom u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova.Veleposlanici su zatražili da se potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode intenzivira pri angažiranju francuskog aviona u pretraživanju navedenog područja.

S obzirom na ova nova saznanja, u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova istaknuto je da se s francuskim Ministarstvom obrane razmatra daljnja uporaba francuskih aviona pri pretraživanju tog područja. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svjesno je velikoga truda francuskih vlasti i mjerodavnih institucija u potrazi za nestalim pomorcima i na tomu je zahvalno.” – stoji u večerašnjem priopćenju

19:22 – Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da su vlada i veleposlanstvo u Parizu u svakodnevnom kontaktu s francuskim vlastima i kroz niz kanala su uputili poruke koliko im je važno da se naprave maksimalni napori da se vidi ima li znakova i signala koji bi upućivali na splav i da su pomorci još tamo.

Dodaje da više informacija od one da je satelit uočio nešto u Atlantiku što veličinom odgovara splavi nema.

19:00 – Brod ALP prije večeri okrenuo je kurs, vidljivo je iz AIS-a. Pri punoj brzini se iz nekog razloga uputio u smjeru kopna, odnosno Trinidada i Tobaga. Brod je driftao oko 30 minuta prije nego se pokrenuo.

Jedan pomorac pojasnio je mogući razlog čestih izmjena smjerova:

– Pretpostavljam da se radi o dogovorenim search patternima. Zato se čini kao da se okreću i mijenjaju smjer kretanja, ali to je planski.

18:33 – Predsjednik udruge kapetana Hrvatske Branko Skorić komentirao je za N1 aktualnu situaciju na Atlantiku.

Trenutno vlada ogroman interes domaće javnosti, osobito nakon što je objavljeno da je satelit snimio splav u Atlantiku.

“Ja sam dobio informaciju od Sindikata pomoraca da se na udaljenosti od otprilike 65 nautičkih milja od mjesta potonuća nalazi neidetificirani objekt i da svi brodovi idu u tom smjeru. To vam je otprilike kao udaljenost od Šibenika do Paga”, rekao je.

Prema njegovim procjenama očekuje da “ćemo kroz negdje četiri do pet sati primiti vijest koja će nas sve obradovati”.

Pojasnio je i da ako su potrošili rakete ostaju im ručne buktinje koje vidimo na nogometnim utakmicama i mogu startati dimne kutije, a ako to ne uspiju imaju heliograf na način da usmjere zraku Sunca i upozore na svoj položaj.

“Nikada odluke o prekidu potrage ne smije biti. Uvijek se nadamo i uz ogroman pritisak mi primamo dosta podataka, brodovi koji prelaze uvijek motre i uvijek se specijalno motri kada brodovi prođu tim područjem, ali najbitnije je da se digao avion”, zaključio je.

18:00 – Brod ALP Striker u srijedu poslijepodne promijenio je smjer prema zapadu i ubrzao na 15.4 čvorova. Radi se o najvećoj brzina posljednja tri dana. Ovog trenutka u traganju sudjeluje šest brodova, te američki i francuski zrakoplovi.

17:30 – O potrazi za nestalim članovima posade danas poslijepodne bilo je riječi i u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Naime, na otvaranu plenarne sjednice hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić pozvala je čelnike EU da pomognu u akciji potrage nestalih pomoraca. Tomašić je naglasila da su neki ljudi na moru pronađeni i nakon 50 dana i da joj se teško pomiriti s objavom francuskog kriznog stožera Cross s Martiniquea da se od potrage odustalo tako olako.

– Ovim putem apeliram na čelnike svih 28 država članica Unije koji na bilo koji način mogu pomoći pri lociranju i spašavanju tih sedam pomoraca, da to i učine. Sama bit Europske unije leži upravo u međusobnoj solidarnosti individualnih država članica, koja ovoj zajednici i njenim građanima može ponuditi istinsku dodanu vrijednost“, istaknula je Tomašić – priopćili su dansa iz ured zastupnice.

17:20Marijana Miškić, supruga nestalog hrvatskog kapetana Dina Miškića, poslala je otvoreni apel francuskom ministru vanjskih poslova Jean-Yvesu Le Drienu.

Opširnije ovdje.

16:55 – Navodna satelitska snimka splavi koja se širi društvenima mrežama također je lažna. Radi se fotografiji koja je objavljena 2013. i koju možete vidjeti ovdje.

16:49 – Iako se društvenim mrežama proširila informacija da je prema mjestu potrage upućeno nekoliko helikoptera, za sada nema niti jedna službene informacije o tome, a iskusniji komentatori tvrde da se ne radi o akciji spašavanja kada su u pitanju helikopteri, nego o putničkim helikopterima.

RANIJE OBJAVLJENO

Velika potraga za nestalim pomorcima, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić, moguće da je došla kraju. Kako je za N1 potvrđeno iz Sindikata pomoraca, imaju pouzdanu informaciju da je uočena splav i da su svi brodovi upućeni prema njoj.

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan potvrdio je da je uočena splav iz satelita!

Na stranici koja prati kretanje brodova Marine Traffic tijekom posljednjih nekoliko sati moglo se vidjeti da je nekoliko brodova promijenilo kurs kojim su plovili.

Trenutačno je na vrlo maloj udaljenosti nalazi nekoliko brodova. Pomorci u grupi Bourbon Rhode Rescue na Facebooku protumačili su to kao akciju spašavanja, odnosno tvrde da je vjerojatno u Atlantiku uočeno nešto zbog čega su brodovi skrenuti s putanje.


1 KOMENTAR

Comments are closed.