Redovno proljetno istraživanje Eurobarometra pokazalo je da je Hrvatska po nečemu i prva u EU. Od svih zemalja članica, građani Hrvatske imaju najmanje povjerenja u svoju Vladu i Sabor.

Kada je riječ o povjerenju u Europsku uniju, 44 posto europskih građana ima povjerenja u EU i u odnosu na jesenski Eurobarometar riječ je o rastu od dva postotna boda, piše N1.

Povjerenje građana EU u njihove nacionalne vlade i parlamente je u prosjeku deset posto manje u odnosu na razinu povjerenja koje imaju prema Europskoj uniji.

Postotak građana koji nemaju povjerenje u Europsku uniju iznosi 46 posto i za dva je postotna boda manji u odnosu na jesensko istraživanje, dok je nepovjerenje u nacionalne vlade i parlamente poraslo za dva postotna boda na 61 i 60 posto.

Najviše povjerenja u Europsku uniju imaju građani Litve, njih 72 posto, dok najmanje povjerenja imaju građani Italije, njih tek 37 posto.

Eurobarometar je pokazao i da je od posljednjeg istraživanja u jesen povjerenje u Europsku uniju poraslo u 20 zemalja članica, dok je palo u šest zemalja članica. U Hrvatskoj i dalje više ljudi nema povjerenja u Europsku uniju (48 posto) nego što ima (46 posto).Kada je riječ o (ne)povjerenju u Vladu i Parlament podaci za Hrvatsku su zanimljivi. Čak 84 posto ispitanika nema povjerenja u Vladu i Sabor, u odnosu na njih 13 posto koji imaju. S ovim rezultatom Hrvatska je prva u EU po postotku građana koji nemaju povjerenje u državne institucije, navodi N1.

Predzadnji u EU po ocjeni stanja ekonomije

Kada je riječ o stavu građana Hrvatske o ekonomskoj situaciji u zemlji s 20 posto koji je smatraju dobrom i 80 posto koji je smatraju lošom odmah smo iza Grčke i predzadnji u EU. Ipak, u odnosu na jesenski Barometar, četiri posto više građana smatra da je ekonomska situacija bolja.

Nema prevladavajuće potpore za uvođenje eura u Hrvatsku

Kada je riječ o zajedničkoj valuti, 76 posto građana u eurozoni i dalje su za euro što je najviša razina potpore od 2004. godine. Na razini cijele Europske unije šest od deset Europljana su za euro. Najveću potporu (88 posto) euro ima u Sloveniji.

Kada je riječ o Hrvatskoj, 42 posto građana je za uvođenje eura, dok je njih 54 posto protiv uvođenja eura, pokazao je proljetni Eurobarometar.

Više pročitajte ovdje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime