NAJEZDA U ZAGORI Poznati pčelar na svakodnevnim intervencijama: “U kući je bilo preko 1.000 stršljena, svi su bili veći od 3 centimetra!”

Prije nekoliko dana isto sam ušao u jednu obiteljsku kuću u kojoj su stršljeni "okupirali" prozor i uboli čovjeka u glavu - kazuje poznati pčelar

Klimatološka obilježja ovogodišnjeg ljeta jedan su od čimbenika koji su uvjetovali svojevrsnu najezdu stršljena u Dalmaciji. Dok se veći broj ovih kukaca uočava gotovo posvuda uz obalu i na otocima, u Zagori stanovnici vode pravi rat protiv ove opasne vrste. Rade svoja gnijezda posvuda; u vrtovima, okućnicama, potkrovljima, garažama, pa čak i u samim kućama.


Da je situacija opasna, potvrdio nam je predsjednik triljske Udruge pčelara, Božidar Žuljević.

Gnijezdo od 80 centimetara

– Kako posjedujem kompletno zaštitno odijelo, ljudi me već svakodnevno zovnu. Primjerice, danas smo po pozivu ušli u kuću u Bisku. Bio sam u pratnji lokalnih vatrogasaca, ali u samu prostoriju gdje se nalazilo gnijezdo dugačko oko 80 centimetara ušao sam sam. Vjerujte, nije nimalo lako ući u prostoriju s oko 1000 stršljena, nikada ne znate hoće li vam se koji provući kroz nogavicu. Kaže se da tri uboda stršljena imaju učinak ugriza poskoka.

Lopatom sam razorio gnijezdo, ali tek nakon što sam sprejem dobro tretirao cijelu prostoriju – govori nam u dahu Žuljević.

Kaže da intervenira diljem Cetinske krajine, ali da tako ekstreman slučaj kao u utorak još nije doživio.

Jedinke preko 3 centimetra

– Teško je to opisati. Nema jedinke koja je kraća od 3 centimetra. Prije nekoliko dana isto sam ušao u jednu obiteljsku kuću u kojoj su stršljeni “okupirali” prozor i uboli čovjeka u glavu – kazuje poznati pčelar.Ne ugrožavaju stršljeni samo ljude jer posebnu opasnost predstavljaju za pčele.– Događaju se veliki napadi na pčelinje zajednice i nastaju ogromne štete. Nejake zajednice pčela ne mogu se obraniti od takvih napada stršljena i bivaju uništene do kraja. Inače, pčela se ne može suprotstaviti stršljenu pojedinačno, ali se ipak znaju obraniti na način da puno pčela u potpunosti okruži stršljena i onda ga doslovno skuhaju temperaturom svojih tijela jer mogu podnijeti višu temperaturu od tog napadača – otkriva nam Žuljević.

Zovite vatrogasce

Triljski pčelar savjetuje građanima da ne uklanjaju sami velika gnijezda stršljena, već da u pomoć pozovu vatrogasce.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime